Foto: Sudip Dutta, Freeimages.com

Den svenske socialdemokrat Stefan Löfven lover op til valget en kampagne mod hverdagsracisme, der blandt andet indebærer et totalforbud mod rytmik.

Rytmik har i mange år været en elsket aktivitet for især de yngste børn. Men et lovforslag fra de svenske socialdemokrater vil gøre det ulovligt at udbyde rytmikhold.

Lovforslaget er en del af den svenske socialdemokrat Stefan Löfvens valgløfte om et Sverige uden stereotyper, som kan få mennesker af ikke-svensk herkomst til at føle sig uvelkomne.

“Hverdagsracismen er til stede overalt, så det tager selvfølgelig tid at få fokus på og gjort op med alle områder, men jeg vil arbejde systematisk på at nå ind i alle afkroge af det svenske samfund” lover Stefan Löfven.

Stammefolk er ikke børn
Han mener, at rytmik for det første har et racistisk udtryk, fordi aktiviteten reproducerer en stereotyp forestilling om stammefolk fra Afrika og Asien:

“Vi, der tilhører den del af menneskeheden, som har den hudfarve, der historisk set er blevet forbundet med mennesker fra de skandinaviske lande, synes måske bare, at rytmik er sjovt for de små. Men er man kommet til landet og dermed er lige så svensk som jeg uagtet, at man har en hudfarve, der historisk set indikerer, at man har rødder i en anden og mindre velstående verdensdel, så kan man nemt opleve det, som at vi kun hæfter os ved dette områdes mere primitive traditioner, mens vi ser bort fra, at mennesker i Afrika også går i skole, uddanner sig og har adgang til moderne teknologi.”

Han tilføjer, at det også er problematisk, at rytmik kun dyrkes af børn.

“Og så er det jo en aktivitet, vi lader børnene dyrke, mens vi ikke mener, at det er noget for voksne. På den måde signalerer vi, at vi mener, at stammefolk er som børn,” påpeger han.

Glæde blandt afrosvenskere
Löfvens forslag bliver modtaget med glæde og lettelse i den afrosvenske del af befolkningen.

“Endelig er der en chance for, at mine børns klassekammerater ikke hver uge bliver mindet om, hvordan deres forfædre engang koloniserede og udnyttede mine børns forfædre. Så kan det være, at de endelig kan mødes på lige fod,” lyder det fra sydafrikanskfødte Asha Atkins, der nu er helt overbevist om, at hun vil stemme på Stefan Löfven til valget i overmorgen.