Foto: Ned Horton, Freeimages.com
Når børnene når en ny milepæl, er det naturligt at standse op og reflektere over tiden, der gik. Jane Carlsen, hvis datter skal starte i børnehave til oktober, er ingen undtagelse.

“Om et par uger starter min lille pige i børnehave. Hvor er det dog nemt at forstå, hvor tiden blev af.”

Sådan skrev den 39-årige mor til tre på Facebook tirsdag eftermiddag. Som andre kvinder, hvis børn når en ny milepæl, havde hun behov for at standse op og reflektere over tiden, der gik.

I modsætning til andre kvinder endte Janes refleksioner dog med, at hun nemt kunne forstå, hvor tiden blev af.

“Som regel siger folk, at de ikke forstår, hvor tiden blev af, men det forstår jeg nu godt,” siger hun.

Tre år, der føles som tre år
Om det skyldes, at Jane har to ældre børn, hvoraf den ældste allerede er teenager, har hun svært ved at vurdere. Hun mener dog, at hun aldrig har undret sig over, hvor tiden blev af.

“Silje blev født for tre år siden. Og jeg synes, at de tre år føles som tre år. Hun blev født først på efteråret, og efter nogle måneder blev det vinter. Så kom foråret og sommeren, og så blev det efterår igen, da hun fyldte et år. På samme måde er det gået de efterfølgende to år, så det føles meget præcist som om, at de tre år har varet tre år,” reflekterer hun og tilføjer, at det forholder sig på samme måde med hendes andre børn, hvor der dog er tale om henholdsvis otte og fjorten år, da det er deres nuværende alder.

Lille baby er blevet større
Jane Carlsen, der arbejder som laborant på deltid, synes også, at det er ganske naturligt, at hendes lille baby er blevet større.

“Mine veninder taler somme tider om, at de ikke forstår, hvor de der små babyer, vi engang fødte, er blevet af. Men det er jo de samme mennesker, der udvikler sig og bliver større. Det er naturligt, og for mine børns vedkommende er det foregået i et helt forventeligt tempo,” siger hun.

Bare en talemåde
Familieterapeut Christiane Mikkelsen forstår Jane Carlsens synspunkt, men påpeger, at der for andre forældre blot er tale om en talemåde.

“Det er ikke sådan, at de faktisk ikke kan forstå, hvor tiden eller deres små babyer blev af. Det skal mere forstås som et udtryk for forundring over livets gang,” fastslår hun.