Foto: Jason M, Freeimages

Foreningen Moderate Sundhedsdyrkere tager afstand fra missionerende sundhedsekstremister, der blander politik og sundhed sammen.

At gå op i en sund livsstil er ikke ensbetydende med, at man er fordømmende og missionerende over for mennesker, der ikke lever sundt. Men alt for mange er begyndt at sammenkoble “sund livsstil” med en bestemt type mennesker, der med løftede pegefingre prædiker om Det Sunde Liv.

Det vil initiativtagerne bag foreningen Moderate Sundhedsdyrkere gøre op med.

“Vi vil arbejde for, at fundamentalistiske sundhedsfanatikere ikke tager patent på sundhedsbegrebet. Der er mange, som tager afstand fra idéen om det sunde liv, fordi de desværre har mødt de her fordømmende sundhedsekstremister, der råber op om hjerte-kar-sygdomme og kræftrisiko, så snart de ser en person med en fransk hotdog i hånden. Det er en skam, for sundhed kan sagtens gå hånd i hånd med demokrati og tolerance,” forklarer foreningens formand, Kasper Lundgaard.

Kritik af rejemad
Kasper Lundgaard har selv prøvet at blive konfronteret af en sundhedsfanatiker. Det var en kollega, han førhen delte sin interesse for sund livsstil med.

“Jeg sad og spiste et stykke groft brød med rejer og mayonnaise, da hun kom og fortalte mig, at jeg virkelig burde have spist rejerne i en salat, fordi brødet var usundt. Desuden fortalte hun mig om de følgesygdomme, der kan opstå ved indtagelse af mayonnaise,” fortæller han.

Først prøvede han at tale stilfærdigt med kollegaen om, at sundhed for ham ikke kun handlede om at spise sunde madvarer, men også om at gøre måltiderne lækre. Men det fik hende blot til at skrue op for blusset:

“Hun mente, at jeg forbrød mig mod fundamentale sundhedsprincipper, gravede min egen grav og svigtede kampen for en bedre verden. Og da hun bagefter rakkede ned på sushispisere, der troede, sushi var sundt, selvom der er alt for meget ris i forhold til fisk og grøntsager, indså jeg, hvor ødelæggende sundhedsfundamentalisme er for det gode liv.”

Foreningen Moderate Sundhedsdyrkere har i øjeblikket cirka 7000 medlemmer, der mener, at man frit skal kunne vælge, om man vil leve sundt, så lysten kommer til den enkelte i stedet for at blive pålagt folk som et udefrakommende krav.