Repræsentanter for den danske journaliststand beskylder DR for forbrydelser mod menneskeheden. Ledelsen forsvarer sig med, at man ellers måtte afskedige mellemledere.

Bettina Madsen er uddannet journalist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt ekspert i journalistik, og hun har på vers opsummeret standens holdning til DR’s nylige afskedigelser.

“Først kom de efter typograferne, men jeg var ikke typograf, så jeg sagde intet. Så kom de efter korrekturlæserne, men jeg var ikke korekturlsæar så jaj gjore intet. Til sidst kom de efter journalisterne i DR, men da var ingen tilbage til at tale for dem. Bortset fra mig og alle de andre journalister,” forklarer hun alvorligt og uddyber:

Verden dør en lille smule
“Journalister er formidlere af verden. Så hver gang en journalist fyres, så dør verden en lille smule. Derfor er det også fuldt forståeligt, at individuelle fyringer dækkes omfattende i samtlige landsdækkende medier foruden naturligvis de sociale medier,” siger hun og afviser bastant enhver påstand om, at det skulle være udtryk for en skævvreden dækning.

“På ingen måde. Journalister dækker loyalt og fuldstændig ligeligt fyringen af andre journalister, uanset om det foregår på DR eller Berlingske, i kommuner, regioner eller stat, offentligt eller privat. Og helt ærligt, hvis ikke journalister skulle påpege, at journalistfyringer er et overgreb, hvem skulle så?” spørger hun retorisk og forsikrer, at hvis eksempelvis Danish Crown en dag skulle fyre journalistuddannede i stort tal i stedet for blot slagteriarbejdere, ville det naturligvis få en tilsvarende dækning.

Nødvendig prioritering
DR’s ledelse afviser imidlertid enhver kritik af fyringerne.

“Selvom jeg har fuld forståelse for den frustration, som afskedigelserne af journalister og studieværter har udløst, så var vi tvunget til det. For hvis ikke vi havde fyret journalister, var vi blevet tvunget til at afskedige nogle af stationens uundværlige mellemledere,” siger Maria Rørbye Rønn og fortsætter med en gysen:

“Naturligvis bliver det hårdt at lave tv uden studieværter, kamerafolk og journalister, men at forestille sig, man kan drive DR med færre medlemmer af DJØF, er selvsagt indlysende absurd.”