Efter massiv kritik vælger en kommune nu helt at droppe vakuumpakket mad. I stedet vil de plastikemballere de ældre fra mandag til lørdag og udpakke dem til et frisklavet, økologisk måltid om søndagen.

Søndag kunne Jyllands-Posten afsløre, at hjemmeplejen i flere danske kommuner gennem længere tid har serveret op til ni dage gammel, vakuumpakket mad for deres ældre medborgere.

Blandt både politikere og befolkning har dette affødt ramaskrig og højlydte krav om at ændre denne praksis.

Faaborg-Midtfyn kommune er en af de kommuner, der modtog mest kritik for madordningen. Derfor har man valgt en radikalt anderledes løsning end den oprindeligt foreslåede.

“Da det gik op for os, at mad, som er meget gammelt, kan smage rimelig dårligt, vil vi nu gå en helt anden retning,” siger Per Mortensen, der er kommunikationschef for den kommunale ældrepleje.

“Vores model involverer meget store vakuumpakker, hvori man kan nedfryse den ældre i seks af ugens dage i en kommunal dybfryser. På den måde reducerer vi udgifterne til mad så meget, at vi om søndagen har penge til at servere et fyrsteligt, økologisk måltid for de ældre,” siger han og tilføjer, at kommunen på den måde kan servere mad, hvoraf mindst 25 procent af ingredienserne er blevet tilberedt af et menneske inden for højst fire timer.

Bedste fra begge verdener
Per Mortensen understreger, at der også kan opnås store synergieffekter i form af personalebesparelser inden for ældreplejen, hvis man vælger at vakuumpakke den ældre i stedet for maden.

“Når det kommer til rengøring og personlig pleje, er det jo klart, at vakuumpakkede og nedfrosne pensionister på ingen måde er lige så krævende eller beskidte, som når de er bevægelige og ikke emballeret i plastik,” siger han.

Per Mortensen mener også, at vakuumpakningen kan være en stor hjælp for de pårørende.

“Rigtig mange lider jo af kronisk dårlig samvittighed, når de tænker på, hvordan ældre familiemedlemmer sidder ensomme hen uden besøg. Men med vores vakuummodel kan vi sikre, at de ældre slet ikke er ensomme i løbet af ugen, så man kan nøjes med at forholde sig til en enkelt times kvalitetspræget kommunalbesøgstid om søndagen inden festmiddagen,” siger han og understreger, at den nye model således forener det bedste fra alle verdener.