Foto: Screenshot fra Candy Crush Saga, king.com

Facebook-spillet Candy Crush Saga spilles af flere end 70 millioner mennesker verden over. Men for veluddannede danskere er det et tabu, mener sociolog Erik Vendelboe.

Peter er 38 år og offentligt kendt fra kommunikationsbranchen. Han er en succesrig person, som mange ser op til. Men han bærer på en skamfuld hemmelighed. Peter spiller nemlig Candy Crush Saga.

“Jeg taler aldrig om det, for når man mødes til events og receptioner, hører man ofte en hånlig kommentar om dem, som spiller Candy Crush Saga, og så tør man ikke sige, at det gør man selv,” fortæller Peter.

Lidt som med hashrygning
Peter mener, at tabuet er et stort problem, og det får han opbakning i fra sociolog Erik Vendelboe, der i øjeblikket lægger sidste hånd på et forskningsprojekt med titlen “Crushing the Social Saga Taboo – om de sociale mediers sociale kapital med særlig vægt på Facebook-spil med kolossalt mange levels”.

“Der er ingen tvivl om, at der er forskel på, om man bruger de sociale medier til at spille spil, eller om man bruger dem til at kritisere tidens politiske dagsorden,” siger han.

Problemet er særlig udtalt blandt den veluddannede del af befolkningen, mener sociologen.

“Rigtig mange har prøvet at spille det. Der er derfor en vis tolerance over for folk, der har gennemført nogle få baner, men hvis man bliver ved, bliver det betragtet som et problem,” fortsætter han og sammenligner det med tendensen til at mene, at det er helt naturligt at have røget et par joints i sin ungdom, men at det er en brist, hvis man stadig gør det.

Venter på nye baner
Men der er behov for at bryde tabuet, og her kan mennesker som Peter spille en rolle.

“Offentligt kendte personer som Peter burde gå foran i kampen for normalisering,” mener Erik Vendelboe.

Men Peter tør ikke løbe den risiko, fordi han er kommet så langt i spillet.

“Faktisk venter jeg bare på, at de udgiver nye baner, så jeg kan komme videre fra level 710, men jeg er kun kommet til level 385 i spillets drømmeverden, og så genspiller jeg tidligere baner for at samle flere stjerner. Men den slags kan man ikke sige højt, for så synes folk jo bare, man er latterlig,” slutter han.

Peter er et opdigtet navn, men den kendte Candy Crush Saga-spillers identitet er redaktionen bekendt.