Den russiske præsident opnåede en overraskende sejr ved søndagens valg i Ukraine, hvor han med 88 % af stemmerne tog kontrollen over parlamentet helt uden at stå på stemmesedlen.

Mange ukrainere får sig nok en overraskelse, når de i dag vågner op til den nye vinder af søndagens parlamentsvalg i Ukraine, nemlig Vladimir Putin, der til daglig er præsident i Rusland.

I mandags virkede det ellers som om, de europæisksindede partier med daværende præsident Petro Porosjenko i front havde sikret sig et flertal i det ukrainske parlament.

Men stik imod alles forventninger viste en ny stemmeoptælling, foretaget af et helt nyt hold russisktalende valgforordnede, at 88 % af stemmerne var gået til Putin.

“Politik er en uforudsigelig størrelse,” siger lederen af de valgforordnede, Mikhail Zubkov, der af sikkerhedsmæssige årsager bærer automatvåben og ligesom sine kolleger ankom til valgstederne i kampvogn.

Stor kærlighed til Putin
Ganske vist var hverken Putin eller hans parti, Forenet Rusland, at finde på de ukrainske stemmesedler, men det vidner ifølge Zubkov om en uforholdsmæssigt stor kærlighed til den russiske præsident.

“Det ukrainske folks loyalitet over for Rusland lader sig ikke begrænse af formaliteter såsom, hvem der stiller op til valg, eller hvorvidt et land er en suveræn nation, der ikke bare kan styres af udefrakommende. De elsker Putin,” mener Zubkov og bakkes op af en ældre kvinde, der også er dukket op på valgstedet.

“Jeg elsker Putin,” siger kvinden, der ønsker at være anonym, men bekræfter, at hun af sig selv skrev Putins navn med store bogstaver på stemmesedlen.

Helt naturligt resultat
Den russiske præsident er ikke overrasket over valgresultatet, som han finder helt naturligt.

“Den jævne ukrainer længes efter at vende tilbage til Moder Rusland, og nu hvor han ser, at dele af hans hjemland er på vej i den retning, ønsker han selvfølgelig at følge med,” udtaler Vladimir Putin med henvisning til det russisk annekterede Krim samt Donetsk og Luhansk, der er besat af prorussiske separatister.

Putin understreger dog, at det aparte valgresultat ikke vil få konsekvenser for Ukraines selvstændighed:

“Jeg siger bare, at jeg vil beskytte russere, hvor end de befinder sig og om nødvendigt bruge atomvåben. Er det nogen grund til at blive bange?”