Foto: 'dima v', Freeimages.com
Død kan være en effektiv medicin mod en lang række ubehagelige lidelser og tilstande, konkluderer et britisk forskerhold, der dog erkender, at det har været svært at indsamle erfaringer fra forsøgspersoner.

Lider du af migræne, lavt selvværd eller dårlig ånde? Får du spat af chefen, din svigermor eller naboernes børn? Er det svært at få økonomien til at hænge sammen sidst på måneden, eller synes du, at du er født det forkerte sted på det forkerte tidspunkt?

Alt dette kan, ifølge en gruppe forskere fra universitetet i Cambridge, England, løses ved at bringe patienten i en tilstand, der kaldes “død”.

“Dødstilstanden kan måske bedst sammenlignes med at være medicineret med store doser morfin eller lignende præparater. Patienten vil ikke kun opleve en markant smertelindring, men også en øget ligegyldighed over for de ting, der ellers fylder og frustrerer,” forklarer seniorforsker Dale Bitton.

Permanent lindring
I modsætning til morfinbehandling giver død permanent lindring. Desuden oplever patienten ingen ubehagelige bivirkninger. Derfor håber Dale Bitton, at midlet kan lanceres på markedet i løbet af kort tid.

“Vi er stadig i gang med at teste, hvordan død virker på en lang række forskellige lidelser og livsproblematikker. Men selvom det lader til, at midlet er effektivt over for ethvert sygdomsbillede, vi har testet det på, har vi stadig problemer med at skabe de rette rammer, hvor vi kan afprøve midlet på forsøgspersoner og bruge deres evaluering som led i effektvurderingen,” siger Bitton.

Den permanente lindring og manglen på respons fra forsøgspersoner, der har været behandlet med død, får kritikere til at råbe vagt i gevær.

Mulig smittefare
En af disse kritikere er Sylvia Branson, der tidligere arbejdede sammen med Dale Bitton.

“Jeg er skeptisk over for påstandene om, at død er uden bivirkninger,” siger hun og uddyber:

“For det første har ingen af vores forsøgspersoner været i stand til at rapportere om hverken gavnlige effekter eller bivirkninger. For det andet lader det til, at den kurerede patients symptomer overføres til omgivelserne. Vi har ikke kortlagt smittevejene, men vi kan konstatere, at pårørende oplever en forværring af deres normaltilstand, når patienten behandles med død.”