En stor brun bjørn viste ingen tegn på frygt, da den angreb Svend Jensen og brækkede hans kraveben. “Den var nok bare stresset,” mener den 34-årige dansker.

“Bare rolig, Svend, den er mere bange for dig, end du er for den.”

Sådan sagde Svend Jensens ven, Fredrik Jönsson, da de to mænd opdagede en fuldvoksen brun bjørn på deres skovvandring i Sveriges Dalarna-region.

Svend var på besøg hos Fredrik, så de to mænd kunne dyrke deres fælles interesse for jagt, men de regnede ikke med at støde på de store dyr, eftersom den brune bjørn går i hi om efteråret.

“Men november måned har været lun, så måske har bjørnen taget fejl af årstiden,” siger Fredrik Jönsson, der altid har troet, at store, vilde rovdyr bliver skræmt af mennesker, der er meget mindre end dem selv.

Kan lugte din frygt
“Desuden havde jeg hørt, at dyrene kunne lugte frygt, så man bare skulle danse lystigt omkring og dermed fremstå selvsikker,” tilføjer den svenske familiefar, der sammen med Svend gik i gang med at hoppe og synge, da bjørnen dukkede op.

“Ingen af os var den mindste smule bange, selvom dyret brølede og begyndte at løbe hen imod os med åbent gab. Vi tænkte, at den nok bare ville lege, ligesom når man ser passere i zoologisk have tumle omkring med rovdyrene,” siger Svend Jensen, som modtog et kraftigt dask på skulderen, der brækkede hans kraveben.

“Det gjorde virkelig ondt, men jeg tænkte, at bjørnen måske bare havde slået mig af frygt, så jeg begyndte at synge beroligende til den. Det virkede ikke,” fortæller den 34-årige dansker, der kort efter foreslog Fredrik, at han skulle skyde dyret.

Lagde sig på maven
“Jeg havde lige lagt mig på maven for at blive venner med bjørnen, men da jeg så, at Svend blødte fra et stort sår i hovedet, tog jeg geværet frem for en sikkerheds skyld,” siger Fredrik, der fik sin ven på hospitalet efter at have nedlagt dyret.

Efter to dage på sygehuset i Borlänge er Svend Jensen dog ikke blevet mere skeptisk over for populære myter om dyrs opførsel:

“Jeg tror bare, bjørnen var inde i en stresset periode og misforstod vores hensigter. Næste gang, jeg ser et stort rovdyr, vil jeg vifte med et hvidt flag og tale girafsprog, så det forstår, at jeg ikke vil noget ondt.”