Fra næste år skal man huske at anføre værdien af jule- og fødselsdagsgaver på selvangivelsen, da de vil være skattepligtige. Grimme gaver fra børn samt hjemmestrik udløser dog et fradrag.

Er du en af de titusinder, som ser frem til jul og drømmer om, at dine kære forærer dig en PlayStation 4, en stegeso, et gavekort til Aarstiderne eller blot et par trendy filthjemmesko fra Glerups? Så skal du nok passe på ikke at glæde dig for tidligt, for fremover kan julen gå hen og koste endnu flere penge.

Det skyldes, at SKAT har annonceret, at alle danskere fra 2015 har pligt til at indberette værdien af alle gaver modtaget på fødselsdage eller til jul på deres selvangivelse. Kommunikationschef for SKAT, Jørgen Svendsen, forklarer:

Lukker højtidsskattehul
“Grundlæggende er der tale om en harmonisering af gældende regler. Når personer udveksler arbejdskraft for penge, er alle indforståede med, at modtageren skal betale skat heraf. Det, at man værdsætter en personlig relation og så at sige betaler for den i form af en gave, har derimod været undtaget. Men reelt er der tale om en form for parallel naturalieøkonomi, der har fungeret som et kæmpestort højtidsrelateret skattehul, som vi nu lukker,” siger kommunikationschefen og forklarer, at det også handler om, at alle skal behandles ens:

“Når Lars Løkke Rasmussen skal betale skat af de bukser, som han får af Venstre, er det kun rimeligt, at det samme er tilfældet med de bukser, som du får af farmor Karen. Helt basalt er det et spørgsmål om lighed for loven.”

Fradrag for grimme gaver
Imidlertid er det ikke kun et spørgsmål om, at borgerne skal betale mere i skat. Der vil nemlig også være situationer, hvor man faktisk kan få fradrag, når man modtager en gave.

“De nye regler indeholder også en fradragsret ved modtagelse af gaver, der har det, som vi betegner som ‘negativ værdi’. Typisk vil det være virkelig grimme hjemmelavede ting, som man får af sine børn, fx perleplader nede fra fritteren eller amatøragtigt lavede askebægre i ler til ikkerygere,” forklarer Jørgen Svendsen og tilføjer, at man også kan spare ret mange penge på skatten, hvis man modtager mange hjemmestrikkede beklædningsgenstande.