Flavio Takemoto, Freeimages.com

Forskere har endelig fundet kvindens karrieregen, der disponerer hende til at gå efter de tunge bestyrelsesposter. Kønsdebattører fra alle fløje er forvirrede.

I mange år har man diskuteret, hvorfor der ikke sidder lige så mange kvinder i de danske bestyrelser som mænd. Skyldes det et netværk af gamle, forstokkede mænd, eller vil kvinderne bare hellere bruge tiden på deres børn?

Nu er et hold skandinaviske molekylærbiologer måske kommet nærmere et svar.

“Det har i hvert fald ikke noget med kvindernes biologi at gøre, for vores forskning viser, at kvinder er genetisk bestemt til at sidde i bestyrelser og gå efter prestigefyldte stillinger i toppen af det private erhvervsliv,” siger professor Torben Grelck, der leder den forskningsgruppe, som har haft til opgave at lokalisere det sagnomspundne karrieregen.

Ingen karriere hos Konservative
Det er nu fundet og menes at være til stede hos omkring 80 % af den kvindelige befolkning i Danmark.

“Naturligvis findes der kvinder, der fra naturens side ikke ønsker at kravle op ad karrierestigen. De bliver fx geografilærere eller stiller op for De Konservative,” uddyber professoren, hvis resultater har fremkaldt positive reaktioner fra venstreorienterede kønsdebattører.

“Normalt ville vi afvise den type forskning, fordi køn er en social konstruktion,” udtaler forkvinde i Dansk Kvindesamfund, Ulla Tornemand, der dog accepterer et lille smuthul, hvis det kan få mændene ud af de magtfulde bestyrelser. Hun bakkes op af Nina Groes, der er direktør for KVINFO.

“Forskningen understreger min pointe om, at vi skal have flere kvinder på topposter. Ikke kun fordi de er mere empatiske og menneskelige end mændene, men fordi man ellers bedriver vold på deres biologiske bestemmelse,” siger direktøren, der mener, at kvindens karrieregen gennem historien er blevet undertrykt af mandens aggressive ondskabsgen.

Tænker ikke mellem benene
Hos de borgerlige debattører er man knap så begejstrede.

“Det her minder mig om diskussionen om juridisk kønsskifte, hvor man konstruerede virkeligheden ud fra noget hokuspokus om gener og hormoner, men slet ikke havde blik for de eneste fakta, der betyder noget: det, man har mellem benene,” mener Christopher Arzrouni, der er debatredaktør på Børsen.