Foto: Carlosar, Wikipedia

Foto: Carlosar, Wikipedia

Kommentatorer og eksperter advarer om, at et amerikansk udsalg truer nationens sammenhængskraft og på uetisk vis lokker folk til at købe ting.

I den forgangne uge var et af de emner, der optog danskerne, indtoget af den såkaldte “black friday” i dansk detailhandel. I USA er det en tradition, at man den fjerde torsdag i november udtrykker sin taknemmelighed over alt det, man værdsætter, og bruger dagen derpå – black friday – på at købe endnu flere ting, man kan være taknemmelig for, til stærkt nedsat pris.

Det er tilsyneladende en uskyldig tilbudsdag. Men det, som for mange er en kærkommen anledning til at købe en stavblender fra Braun med 29 % rabat eller en fladskærm til halv pris, kan i virkeligheden undergrave selve danskheden og føre danskerne ud i et mareridt af uovervejede indkøb.

Særligt lokkende
Det mener blandt andet ph.d. i antijingoistisk nationalforbrug ved Aarhus Universitet, Preben Thomsen. Han fortæller, at tilbud, som er amerikanskinspirerede, er særligt lokkende for forbrugeren:

“Når man hører om et udsalg kaldet black friday, kan den typiske forbruger ganske enkelt ikke lade være med at købe ting, som er på tilbud. Det amerikanske navn virker som crack på vores hjerner og kortslutter dømmekraften, i lighed med ord som ‘Fanta’ eller ‘Bruce Willis'”.

Og ikke nok med det. Black friday truer også med at udslette varianter af de gode, gamle danske udsalg.

“Hvem husker ikke den ærkedanske Crazy Days-kampagne, som Magasin i årevis arrangerede? I dag er den nærmest udslettet, uden tvivl på grund af amerikanske udsalgs hærgen. Hvis ikke, vi passer på, kan Føtex’ fødselsdag blive næste offer for denne kulturimperialisme,” advarer Preben Thomsen.

Grundlovsudsalgsdag
Teolog og kommentator Iben Thranholm mener også, at black friday er stærkt problematisk.

“Vladimir Putin ville aldrig tillade den slags angelsaksiske prisnedsættelser. På de kanter har man respekt for sine tilbudsuger og laver kun udsalg i forbindelse med traditionelle, slaviske helligdage. Vi danskere burde også tage vores kulturelle arv alvorligt og kun sælge billige varer på dage med dansk historisk baggrund. Jeg tænker, man kunne indføre Kristi Indkøbsdag eller en Grundlovsudsalgsdag,” siger hun.