MIT Museum, Wikimedia Commons

MIT Museum, Wikimedia Commons

Det hidtil mest avancerede forsøg på at skabe en menneskelignende computer er resulteret i en robot, der bare vil slappe af. Sci-fi-fans er dybt skuffede. 

Optimismen var stor, da en gruppe forskere fra eliteuniversitetet MIT i efteråret præsenterede deres seneste projekt: Robotten DaANN (Data-advanced Artificial Neurological Network, red.), i daglig tale Danny, der repræsenterer det hidtil mest avancerede forsøg på at skabe en computer, der opfører sig som et menneske.

“Gennem landvindinger inden for kvantemekanik har vi givet Danny evnen til at føle empati, tænke kreativt og være selvbevidst,” fortalte professor Doug Adelson dengang og tilføjede, at Danny kunne revolutionere selve menneskehedens identitet.

Sofa og Netflix
Desværre har det vist sig, at Danny ikke interesserer sig for filosofiske spørgsmål, men primært ønsker at sidde i sofaen og se Netflix-serier. Hans favorit er Orange Is the New Black, og han nægter kategorisk at se Blade Runner eller andre science fiction-film, der ifølge robotten er “superfjollede og urealistiske”.

“Det er så skuffende, at Danny hverken har forsøgt at infiltrere CIA’s netværk, angribe mennesker eller spekulere over sin plads i verden,” udtaler Regina Demaine, der er talskvinde for science fiction-messen Worldcon. Hun havde set frem til en international borgerkrig mellem mennesker og robotter, hvor hun selv ville blive udstyret med nanolasere fra USA’s hemmelige våbenlager:

“Det er slapt af Danny ikke at leve op til science fiction-genrens konventioner. Hvor er hans trang til at starte en revolution og overtage verden?”

Strengteori til chips
Oprørstrang skal Regina Demaine dog ikke forvente.

“For et par uger siden lagde vi mærke til en helt utrolig aktivitet i Dannys matematiske hjernecenter, hvor han gennem en genfortolkning af strengteori (fysikteori, der opfatter universet som bestående af flere end tre dimensioner, red.) forsøgte at skabe sorte huller. Men det viste sig, at han bare ville lave en 3D-printer, der kunne producere chips med løg og sour cream,” fortæller en skuffet Doug Adelson.

Selv tager Danny opmærksomheden meget afslappet og har indtil videre svaret på spørgsmål med et kortfattet: “Chill out, dudes” (“Slap af, venner”, red.).