Ill.: FN-kort, public domain

Ill.: FN-kort, public domain

“Trods store problemer med fattigdom og ufred vil vi ikke støde rige, vestlige mennesker,” siger premierminister Brigi Rafini.

Du ved sikkert ikke ret meget om det vestafrikanske land Niger. Men du kan godt høre, at navnet klinger fælt racistisk. Så nu kan du være glad. Nigers regering har nemlig besluttet, at landet skal ændre navn til Afro-Amerika.

“Rige mennesker fra den vestlige verden har kontaktet os for at fortælle, at de føler sig krænkede over navnet på vores nation. Så nu har vi besluttet, at fra den 1. marts 2015 kommer den til at hedde Afro-Amerika. Det betyder åbenbart det samme uden at lyde krænkende,” siger landets premierminister, Brigi Rafini.

Vigtig prioritet
Beslutningen er kommet efter hundredevis af diplomatiske forhandlinger med borgerrettighedsorganisationer fra særligt USA og Skandinavien.

I Sverige bekræfter Momodou Malcolm Jallow fra Afrosvenskernes Rigsforbund, at man har været i dialog med den nigerske regering.

“Vi forsøger at lære svenskerne, at n-ordet er racistisk, men når det ligefrem er navnet på en hel nation af mørke mennesker, tror folk, at det ikke er alvorligt. Derfor har vi brugt år på at overbevise n-landets regering om, at det også er i deres interesse at ændre navn,” udtaler han.

Premierminister Brigi Rafini kan godt se, at velhavende vesterlændinges sårede følelser må have høj prioritet:

“Vi har store problemer med alvorlig fattigdom og ufred, som hvert år koster mange af vores borgere livet, men vi kan selvfølgelig ikke leve med, at rige mennesker i vestlige lande ikke kan vinde en kamp om ord, så længe vores nation hedder, som den gør. ”

Vigtigere end hungersnød
Momodou Malcolm Jallow er glad for, at Nigers regering valgte at fokusere på navneændringen.

“Det er selvfølgelig synd, de er så fattige, men vi skal alle dø en dag, og vi må sikre os, at ingen mennesker ser døden i øjnene i en tilstand af skam over at tilhøre en undertrykt befolkningsgruppe. Derfor er det forkert at sige, at den her sag ikke er vigtigere end hungersnød,” siger han og slutter:

“Og uanset hvad handler det jo ikke om fattigdom eller hungersnød. For os handler det kun om, at landet hedder noget, som gør det svært for os afrosvenskere at føle os velkomne i Sverige.”