Foto: Nationalmuseet, Flickr

Foto: Nationalmuseet, Flickr

Over en bred kam afviser danske redaktører på såvel aviser som Statsradiofonien, at ytringsfriheden er truet og selvcensur udbredt. Der er blot tale om en speciel situation, hvor der kræves særlige redaktionelle hensyn og pli.

Som bekendt er Danmark for indeværende underlagt særlige politiske omstændigheder knyttet til en større global konflikt, som burde være de fleste bekendt. I den senere tid har der været flere spredte forlydender i mindre legale publikationer, som vedholdende har påstået, at pressen er præget af en omfattende og udefra påtvunget selvcensur. Imidlertid afviser danske redaktører bastant, at man lægger bånd på sig selv i spalterne.

Bedre end BBC
En talsmand fra Statsradiofonien, Peter Bo Hansen, fortæller:

“Vi overvejer hver dag, om vi skal bringe nyheder om eksempelvis ødelagte jernbaner eller fabrikker, som af uransagelige årsager springer sig selv i luften. Men i forhold til de journalistiske kriterier, som efter vores mening er relevante, er disse nyheder ganske enkelt ikke noget, vi mener, lytterne skal belemres med.”

“Det er muligt, at BBC i London vælger at prioritere anderledes, men der må man så sige, at den danske tradition er forskellig fra den angelsaksiske. Og jeg må tilføje, at rigtig mange af BBC’s udsendelser er fyldt med særmeldinger, hvor de dybest set blot bringer tilfældige hilsner til folk som Yvonne, Karl og så videre. Den slags mener jeg virkelig ikke, er særlig god public service,” fortsætter Peter Bo Hansen.

Kan skrive om næsten alt
Også redaktør på Politiken Erik Madsen afviser bastant enhver snak om selvcensur.

“Det foregår ikke her. Vi har eksempelvis for nylig skrevet, at den engelske premierminister er en farlig mand. Hvis ikke det er et modigt udsagn i denne for verden så anspændte situation, hvad er så?” spørger Erik Madsen retorisk.

Professor i apologi og tonekunst ved Københavns Universitet, Bruno Madsen, afviser, at ytringsfriheden skulle være truet.

“Naturligvis er der enkelte ting, som det i lyset af den indeværende situation kan være svært at skrive helt uhildet om, for i en anspændt situation må man naturligvis udvise pli og hensyntagen. Og helt ærligt, langt det meste stof, fx sportssiderne, vejrmeldinger og navnestof ligner jo fuldstændig sig selv, så al den snak om selvcensur forekommer aldeles overdrevet,” slutter professoren.