Foto: Johannes Jansson / norden.org, Wikipedia

Foto: Johannes Jansson/norden.org, Wikipedia

En stor del af befolkningen ville stemme på et parti, som er mere elitært end De Radikale. Valgforsker advarer mod at ignorere stigende radikalisering af radikale vælgere.

En meningsmåling sidste uge viste, at hver sjette dansker ville overveje at stemme på et parti, der ligger til højre for Dansk Folkeparti. Nu viser det sig, at vælgerne også efterlyser andre positioner.  Hele 13 procent af danskerne svarer i en meningsmåling udført af RokokoPolls ja til spørgsmålet “ville du stemme på et parti, der er mere elitært end De Radikale?”

For meget virkelighed
Valgforsker og professor i radikal ekstremisme Kurt Madsen fra Københavns Universitet forklarer:

“Efter De Radikale kom i regering, har partiet enkelte gange stået i en situation, hvor det skulle vælge mellem abstrakt, elitær ideologi og virkeligheden, og det er der gruppe i befolkningen, som ikke er villig til at acceptere. Selvom Alternativet naturligvis er en mulighed for nogle, lider de fleste i den gruppe af en aversion mod gøglere og basisdemokrati, der gør Uffe Elbæks nye parti uacceptabelt.”

Frygter debatmøder 
Kurt Madsen forklarer også, at det kan få konsekvenser, hvis man ikke sørger for at ignorere den udenomsradikale ekstremisme.

“Det er bekymrende, at der tilsyneladende findes en så stor gruppe, der er endnu mere radikale end De Radikale. Hvis man ikke griber denne tendens i opløbet og eventuelt iværksætter afradikaliseringsprogrammer, risikerer man, at de begynder at skrive læserbreve med uoverskueligt høje lixtal eller arrangerer debatmøder på Louisiana,” advarer han.

Bo Lidegaard som pave
En af de vælgere, som ikke længere mener, at hendes synspunkter bliver repræsenteret af De Radikale, er den 61-årige kulturformidler fra Gentofte, Susanne Høter:

“Jeg mener ikke længere, at De Radikale tager mit behov for at distancere mig fra alle mennesker, der ikke deler mine æstetiske og kulturelle præferencer seriøst. Og der er ingen tvivl om, at så snart der kommer et parti, der kræver Bo Lidegaard udnævnt til pave, forbrændingsmotorer afskaffet, kvindekvoter på alle herrelandshold og Jakob Holdt udnævnt til integrationsminister, så melder jeg mig ind.”