Foto: Ulrich_Joho, Flickr

Foto: Ulrich_Joho, Flickr

Småbørn og ældre kan fint klare sig med samme niveau af selvbestemmelse, hygiejne og velmenende infantilisering, mener flere kommuner, som derfor vil slå plejehjem og vuggestuer sammen.

I sidste uge kom det frem, at Hørsholm Kommune har besluttet at forbyde de ældre at indkøbe alkohol via kommunale indkøbsordninger. Det skete som led i en kommunal sundhedspolitik, der nu også skulle gælde ældre medborgere, der udtrykte ønske om et glas rødvin.

Denne sundhedsbevidste tilgang til ældres selvbestemmelse er et udslag af en større tendens, hvor kommuner også kombinerer plejehjem og vuggestuer.

Har samme behov
Leder af det nyoprettede Hørsholm Vuggeplejehjem Berit Toft Svendsen forklarer.

“Ældre og meget små børn har grundlæggende behov for mange af de samme ting. Faste kommunale og institutionelle rammer, overbærende velvilje og kyndig vejledning i alle livets forhold, så de ikke gør skade på sig selv, samt naturligvis byggeklodser og saftevand,” siger hun og fortsætter:

“Så ligesom vi ikke serverer alkohol for etårige af hensyn til deres eget bedste, er det naturligvis heller ikke noget, vi tillader ældre af samme grund – det er klart. Til gengæld kan de ældre få alt den bananmos og modermælkserstatning, de beder om, og vi garanterer, at den er næsten frisk fra mikroovnen,” forsikrer Berit Toft Svendsen smilende.

Respektfuld tale til ældre
Der vil dog sandsynligvis være problemer for henholdvis pædagoger og SOSU-assistenter i forbindelse med at rumme de nye grupper.

“Naturligvis bliver det en udfordring at tiltale de ældre med et lige så stort niveau af respekt og værdighed, som vi normalt udstrækker til børn uden sprog. Men med tiden er jeg sikker på, at vi kan vænne os til det,” siger en tidligere souschef for ældreplejen, Erik Madsen.

Også for børnene vil der være ændringer, særlig når det kommer til den personlige hygiejne, fortæller pædagog Lis Josefsen:

“Fremover vil vi nøjes med højst at skifte de små en gang om dagen. Men når de ældre, der har haft et langt liv på arbejdsmarkedet, kan leve med det, er der heller ingen tvivl om, at friske smårollinger kan klare det præcis lige så flot.”