Foto: Catalin Pop, Freeimages

Foto: Catalin Pop, Freeimages

Amnesty International kritiserer Danmark for endnu ikke at have forhindret, at en mand, der er fuldstændig blottet for empati, får taletid i medierne.

Meningsdanner Esben Langer ved godt selv, at han mangler empati. Han lider nemlig af en type autisme, hvor manglende empati er et typisk symptom. Alligevel mener Esben Langer, at han bør kunne deltage i den offentlige debat på lige fod med andre.

“Demokratiet sikrer trods alt, at også socialt handicappede mennesker som jeg kan komme til orde,” siger han og tilføjer, at han ikke helt forstår, hvorfor hans debatindlæg støder folk.

“Men det er vel fordi, jeg mangler empati,” reflekterer han.

Misforstået godhed
Det er dog langt fra alle, der mener, at mennesker som Esben Langer skal kunne boltre sig frit i den offentlige debat. Amnesty International fortæller, at de har modtaget en lang række breve fra mennesker, der føler, at Esben Langers måde at udtrykke sig på er krænkende.

“Vi har set eksempler på, hvordan Esben Langer giver udtryk for, at han slet ikke forstår diskussionsparternes synspunkter, og vi er dybt chokerede over, at sådan en mand får lov til at gå rundt og sige sin mening,” udtaler generalsekretær Lars Normann Jørgensen og fortsætter:

“Det er beskæmmende, at et frit og åbent samfund som det danske ikke beskytter borgerne bedre.”

Politikere bør gribe ind
Lars Normann Jørgensen mener, at politikerne forlængst burde have grebet ind:

“Danskerne har længe råbt op om problemet, og alligevel har man ikke så meget som overvejet at indføre et empatikrav.”

Justitsminister Mette Frederiksen (S) mener dog ikke, at regeringen er løbet fra sit ansvar.

“Jeg har, både tidligere og i min nuværende egenskab som justitsminister, talt varmt om, at empati er en vigtig og nødvendig del af et velfungerende demokrati. Men for at et empatikrav ikke kommer til at virke som et udtryk for manglende empati, må vi nøje overveje, hvordan ordningen implementeres,” siger hun.

Esben Langer mener, at det vil være demokratisk problem, hvis mennesker uden empati fratages ytringsfriheden. Men det er nødvendigt, mener Lars Normann Jørgensen:

“Vi kan jo ikke bare sende de mennesker på et empatikursus. De er uden for rækkevidde, så der er desværre ingen anden udvej end at forhindre dem i at blive hørt.”