Foto: Abbeyfield Kent, Flickr

Foto: Abbeyfield Kent, Flickr

Højtlevende folkepensionister indkasserer gratis piller og gebis, som var de enlige, selvom de faktisk deler kattemad og lokalavis med jævnaldrende lovovertrædere.

I 13 år har Ellen Mortensen levet som enlig i sin lejlighed på Frimestervej i København og modtaget alle de luksuriøse ydelser, som den status berettiger til. Men samtidig har hun og et kriminelt netværk af jævnaldrende naboer i årevis givet hinanden gaver, delt mad og avis samt hjulpet hinanden med huslige opgaver.

“Det er rigtigt nok. Svend (Jensen, en anden af netværkets medlemmer, red.) har i mange år fodret min kat og smidt avisen ind i min postkasse, når han var færdig med den,” indrømmer Ellen Mortensen, der til gengæld har forsynet Svend med rigelige mængder vakuumpakket aftensmad fra kommunen uden at svare skat af disse handler.

Netværk af bedragere
“Dermed er de ikke reelt enlige, men udgør et netværk af sociale bedragere,” udtaler kriminalassistent Jette Skovgaard fra Københavns Politi, der sidste uge modtog en anmeldelse af i alt 23 kriminelle ældre mellem 83 og 97 år.

Det sociale bedrageri rækker endnu længere. Svend har nemlig ikke bare delt sin avis, men også lånt sin rollator til både Inger Hansen og Knud Højriis, idet ingen af dem selv kunne få bevilget hjælpemidler. Dette er ifølge Københavns Kommune et klart tegn på, at ingen af dem kan gøre krav på deres ydelser.

Adgang til Facebook
“Vi har kigget vores retningslinjer for, hvornår man reelt er enlig, igennem, hvorefter vi spurgte en lille dreng fra den lokale vuggestue, hvordan vi skulle vurdere sagen. Hans saglige udtalelse var svar nok,” fortæller socialrådgiver Bente Mogensen, der i processen har fået adgang til samtlige involveredes konti, sundhedsoplysninger og Facebook-profiler.

“De fleste af dem er ikke på nettet, så vi var nødt til at skaffe os adgang til børn og børnebørns profiler. Det var ikke noget problem,” fortsætter Bente Mogensen, der i sin anmeldelse især lagde vægt på en artikel i lokalavisen, som i 2003 citerede Ellen Mortensen for at sige, at hun og naboerne var “som en stor familie”.

“En klokkeklar løgn fra den kriminelle ældre, da hun står registreret som enlig,” konstaterer socialrådgiveren og håber på, at sagen ender med tilbagebetaling af samtlige ydelser siden 1997 fra alle de anklagede.