Foto: Ralpharama, Wikipedia

Foto: Ralpharama, Wikipedia

En kvinde, der blev angrebet af sin ægtefælle, erkender nu, at hun selv i kraft af en provokerende adfærd bærer et betydeligt medansvar for volden.

Forrige onsdag fik 29-årige Julie Svendsen et gedigent lag tæsk af sin mand gennem tre år, Mads Svendsen. Den kraftige reaktion skyldtes, at Julie bad ham tage opvasken efter en sen aftensmad, da hun skulle putte parrets fælles barn. Imidlertid opfattede husbonden denne anmodning som stærkt provokerende, hvorfor han tildelte Julie flere slag i ansigtet og nyrerne.

Ingen grund til at krænke
Efterfølgende har Julie erkendt, at hendes anmodning var langt over grænsen, og at volden derfor var en beklagelig, men uundgåelig konsekvens af hendes adfærd.

“Selvfølgelig bør man ideelt set have ret til at bede sin mand tage opvasken. Men når man nu ved, at man har en ægtefælle, der har temperament og ikke kan lide at gøre huslige ting, kan man jo godt udvise lidt hensyn og pli i stedet for at fremture med krav, som man ved, kan blive opfattet krænkende,” forklarer hun.

Hendes mand er helt enig.

“Grundlæggende er jeg et fredselskende menneske, der afskyr vold. Men når jeg bliver provokeret, så er det klart, at jeg langer ud, hvilket min hustru må bære det fulde ansvar for. Helt ærligt, så føler jeg mig faktisk offerliggjort af hendes krænkelser, og at hun tvinger mig til grænseoverskridende adfærd,” fortæller Mads Svendsen.

Verbal vold også slemt
Professor i voldsapologi og tonekunst ved Københavns Universitet, Bruno Madsen, har også et perspektiv på, hvad der fører til den slags episoder i parforholdet.

“Ret mange forsøger at lave en sondren mellem fysisk og verbal vold, men det er dybt problematisk. Hvis Julies mand opfatter det som stærkt krænkende at blive bedt om at tage opvasken, må man forstå, at det for ham kan opleves som et overgreb, der er fuldt ud på linje med en knytnæve i ansigtet eller et spark i nyrerne,” fortæller han og understreger, at det derfor er vigtigt at begge parter forstår, de bærer et ansvar for, at situationen ikke eskalerer.

Julie Svendsen er enig.

“Jeg er sikker på, at vi kommer til at have et harmonisk og fredfyldt samliv fremover, nu hvor jeg har lært ikke at krænke Mads og gøre præcis, som han siger,” siger hun.