Foto: vladacanon, Bigstock

Foto: vladacanon, Bigstock

Kun Enhedslisten har konsekvent taget afstand fra den dødskult, som bilisme er. Derfor er alle andre partier medansvarlige, når spritbilisme koster menneskeliv, mener partiets trafikordfører, Henning Hyllested.

Før privatbilismen blev et normalt fænomen i Danmark, døde der næsten ingen mennesker i trafikken. Det bør mane til eftertanke, mener Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested, der retter en skarp kritik mod landets øvrige partier.

“Hvor mange uskyldige skal dø i trafikken, fordi bilister kræver deres ret til at udsætte andre mennesker for livsfare, før de øvrige partier vågner op og indser, at de har været med til at skabe et monster?” spørger han retorisk og henviser til en tragisk hændelse for nylig, hvor en kvinde mistede livet, mens gerningsmanden, der var stærkt påvirket af alkohol, stadig er indlagt med alvorlige kvæstelser.

Kun gerningsmandens ansvar
Transportminister Magnus Heunicke (S) kalder Hyllesteds kritik “absurd og utilstedelig”.

“Jeg forventer, at Enhedslistens hovedbestyrelse tager afstand fra Henning Hyllesteds udtalelser. Det er utilstedeligt at gøre os medskyldige i noget, der helt og holdent er gerningsmandens ansvar,” fastslår han.

Men Henning Hyllested påpeger, at han langt fra står alene med sin holdning.

“Vi er mange i Enhedslisten, der i årevis har kæmpet indædt mod privatbilisme, mens vi har set uheld efter uheld uden, at de øvrige partier har fået øjnene op for problemet. Vi ved jo, at det blot er et spørgsmål om tid, før endnu en bilist gør sig skyldig i manddrab,” siger han.

Bør ikke generalisere
Hos Forenede Danske Motorejere (FDM) er man dybt rystede over den generaliserende tone i bilismedebatten.

“Det er uendeligt få bilister, der kører bil, når de er påvirkede af alkohol. Og selvom det ikke er en garanti mod uheld, så er der trods alt langt flere elitebilister i landet, end der er bilister, som har været indblandet i alvorlige uheld,” lyder det fra FDM’s formand, Henning Pedersen, der mener, at debattonen skader trafikintegrationen.

Henning Hyllested medgiver, at hans kritik ikke gælder alle bilister.

“Det handler ikke om den enkelte bilist. Men bilismen er en dødskult, som vi kan vælge at tilslutte os eller tage afstand fra,” slutter han.