Randall Reed, Bigstockphoto.com

Randall Reed, Bigstock

“Ikke alene er pigen grim. Hun fortæller også kvinder, at deres krop er forkert, og det skal hun ikke have lov til,” udtaler kritikere af et modeblads model.

Tidligere på ugen dukkede et billede op fra et dansk magasins seneste modereportage, hvori en teenagepige poserer iført en strikket kjole. Modellen fremstår meget slank, og det har vakt vrede blandt mange fortalere for et mere realistisk kropsideal til unge, danske kvinder.

“Den model er jo virkelig klam at se på. Ad, hvor tynd. Jeg håber virkelig ikke, at min datter tænker, at hun gerne vil se sådan ud,” udtaler Marianne Bendtsen, der opdagede modemagasinet på datteren Emmas værelse, idet hun kom ind for at tjekke, om den 17-årige pige var i gang med sine lektier.

Klamme stankelben
“Hun skulle jo helst ikke sakke bagud i skolen og begynde at få 10-taller, og da jeg alligevel var inde på værelset, ville jeg lige tjekke hendes skuffer for sukkerholdigt slik. Da opdagede jeg bladet,” fortæller den 52-årige systemkonsulent, der straks efter skrev en klage til magasinet, som hun lagde ud på de sociale medier.

“Den slags klamme stankelbenskvinder ødelægger fuldstændig min datters selvværd, som jeg ellers møjsommeligt bygger op hver dag. Hvem kan dog finde en så udsultet og trist pige seksuelt attraktiv? Hvor er den piges omtanke for andre mennesker? Føj!” stod der blandt andet at læse i den harmdirrende tekst.

Mange af Mariannes venner, deriblandt flere mænd, er enige med hende og opfordrer til, at modebladet lukker eller i det mindste begynder at vise billeder af kvinder, der minder mere om dem selv eller deres kvindelige partnere.

Læser mest M!
“Jeg havde aldrig forestillet mig, at et modeblad til kvinder kunne vise uopnåelige kropsidealer,” kommenterer Mariannes kollega, singlemanden Jeppe Gaardboe, der primært læser M! og lignende blade, der ifølge ham portrætterer kvinder i et “opbyggeligt og realistisk lys”.

Andre påpeger, at magasinet selv valgte at bringe billedet af den slanke model og derfor også bærer en del af skylden.

“Nogle kvinder skal bare ikke vise sig i blade, som unge mennesker kan købe, medmindre artiklen handler om, at de er psykisk syge, underernærede og dybt ulykkelige,” understreger Mariannes veninde, Helle Jarlov.