Foto: Kasia Bialasiewicz, Bigstock

Foto: Kasia Bialasiewicz, Bigstock

“Når man bliver gift, kommer man ind i en gråzone, hvor det er svært at skelne mellem kærlighed og salg af sex for ydelser som opvask og havearbejde,” mener SF’s retsordfører.

“Nogle gange er det min mand, der vil have sex, men jeg gør det alligevel, fordi han har været sød på det sidste, og så ender det med at blive meget rart.”

Sådan lyder det fra en anonym 36-årig kvinde i en undersøgelse, som SF har foretaget blandt 13 heteroseksuelle ægtepar fra Østerbro, Valby og Viby J.

Kvinden er ifølge SF ikke den eneste, der bevæger sig i det, partiet betegner som “den farlige og potentielt traumatiserende gråzone mellem konventionelt ægteskab og rå prostitution”.

Skalkeskjul for sexarbejde
Derfor ønsker SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, en bredere undersøgelse af danskernes ægteskaber for at finde ud af, om det, der udadtil fremstår som et kærlighedsforhold, er et skalkeskjul for sexarbejde.

“Når man bliver gift, kommer man ind i en gråzone, hvor det kan være svært at skelne mellem salg af sex for ydelser, fx opvask, havearbejde og børnepasning, og ægte kærlighed,” siger Karina Lorentzen Dehnhardt, der anvender SF’s egen definition af kærlighed, som partiet har udarbejdet med hjælp fra KVINFO og Reden (rådgivningssted for prostituerede, red.).

“Ægte kærlighed kan fx ikke opstå, hvis manden er betydelig ældre end kvinden, medmindre kvinden tjener mere. Etnisk blandede ægteskaber er også problematiske, fordi det må antages, at den ikke-hvide part er undertrykt,” fortsætter retsordføreren.

Social dumping
Blandt de kvinder, som faktisk tilbyder sex for penge, støtter man forslaget, da det kan forhindre social dumping blandt prostituerede.

“Vi synes, det er fint, at der kommer fokus på, at meget af den sex, der bliver dyrket rundt omkring i de ægteskabelige senge, er så tæt på sexarbejde, at det faktisk er med til at udhule vores lønninger,” siger en talskvinde fra SIO, Sexarbejdernes Interesseorganisation, der gerne ser, at danske par udelukkende dyrker sex af 100 % lyst eller altruistisk kærlighed:

“Ønsker man at modtage sex, som den kvindelige part nok ikke selv ville have taget initiativ til, hvis ikke hun havde fået noget til gengæld, bør man opsøge en af vores medlemmer.”