Foto: public domain

Foto: public domain

Debatten raser på de sociale medier, hvor nogle ser et foto af Dansk Folkeparti som entydigt rødt, mens andre insisterer på, at billedet skam er blåt. Enkelte opfatter endda partiet som helt sort.

I går postede den 43-årige Leon Frank et billede af Dansk Folkeparti, som han tog til Folkemødet i 2014, på Facebook. Gennem flere dage havde Leon og hans forlovede, Rikke Svendsen, intenst debatteret en enkelt ting: Hvilken farve har partiet på fotoet?

“Når jeg ser billedet, er det helt tydeligt, at partiet er blåt. Der er forskellige nuancer af marine- og kongeblå, men det er tydeligvis blåt,” forklarer Leon.

Men Rikke er fuldstændig uenig:

“Partiet er helt tydeligt rødt på billedet. Præcis samme røde nuancer, der er på Dannebrog eller det kinesiske flag.”

Delt 218 mio. gange
På Facebook, hvor billedet er blevet delt mere end 218 millioner gange, går bølgerne højt, og der er ingen enighed om, hvilken farve partiet har på billedet.

Anders fra Vejle skriver: “Ingen tvivl. Billedet viser et knaldrødt parti”, mens Lars fra Græsted er mere i tvivl:

“Jeg ser partiet som overvejende blåt, men hvis jeg kniber øjnene lidt sammen, kan jeg faktisk også godt se nuancer af rødt eller i hvert fald lilla.”

Johanne fra København K er fuldstændig uenig og ser hverken blåt eller rødt.

“Det er jo helt sort. Partiet, altså. Jeg kan overhovedet ikke forstå, at nogen kan mene, der er den mindste smule rødt på det billede overhovedet,” skriver hun.

Enkelte medlemmer af partiet har sågar slået til lyd for, at de ser partiet som “helt hvidt”, men disse er senere blevet ekskluderet.

Yahya: Det er svenskrødt
Digteren Yahya Hassan har på sin Facebook-profil erklæret, at han ser partiet som “svenskrødt”, men flere mener dog, at der er tale om en form for provokerende ytringsfrihedseksperiment.

En ekspert i politisk farvelære ved Københavns Universitet, Peter Høegh-Sørensen, mener, at tvivlen om partifarven på billedet har en naturlig forklaring:

“At folk vurderer farven så forskelligt, skyldes primært betragtningsvinklen og nogle særlige optiske forhold, der gør sig gældende, men som er svære at redegøre for, så almindelige læsere kan forstå det. I virkeligheden er partiet en form for grumset lilla.”