Foto: Andrey Popov, Bigstock.com

Foto: Andrey Popov, Bigstock.com

En kvinde, som blev forulempet seksuelt på arbejdet, kom gennem oplevelsen ved huske på, at mange kvinder i arabiske og afrikanske lande oplever langt værre ting.

Trine Madsen havde en overordentlig grim oplevelse på sin arbejdsplads mandag formiddag. Her blev hun af sin chef både fysisk og verbalt forulempet med uønskede berøringer og en meget vulgært formuleret opfordring til et samleje på lederens hjemmeadresse efter arbejde.

“Det var en virkelig rystende og grænseoverskridende oplevelse, for jeg har absolut intet gjort, der kunne give anledning til at tro, jeg var seksuelt interesseret i ham, eller at jeg gerne ville befamles nede i serverrummet,” forklarer hun.

Et andet perspektiv
Først var Trine voldsomt chokeret over oplevelsen. Men det var kun indtil, hun fik at vide, at hendes oplevelse faktisk ikke var så slem endda, hvis man bare sørger for at anlægge det rigtige perspektiv.

“Da jeg kom hjem, ringede jeg til en af mine gamle veninder, Julie, for at vende situationen og høre, om jeg skulle involvere fagforeningen eller gå til myndighederne. Julie pegede imidlertid på, at det da var godt, jeg ikke levede i Saudi-Arabien eller Indien i så fald, for så kunne jeg nok have risikeret piskning eller gruppevoldtægt, hvilket jeg slet ikke havde tænkt på.”

For Trine satte det tingene i perspektiv og gjorde det klart for hende, at den chikane, hun havde været udsat for på arbejdspladsen, måske slet ikke var så slem, som hun i første omgang havde antaget.

Også værre i USA
Trine forklarer, at sammenlignet med den slags drakonisk og systematisk kvindeundertrykkelse, som finder sted i mange andre lande og ofte bliver ignoreret af retsvæsenet, så kan det, hun oplevede, nærmest betragtes som en form for kompliment, hvorfor hun straks blev i langt bedre humør.

“Det fine er, at når man først har fået det globale perspektiv med, er det langt nemmere at overkomme udfordringer i det nære. Derfor regner jeg med at tage ud til min tante, der desværre er ramt af brystkræft, og opmuntre hende lidt ved at fortælle om, hvor meget værre hun ville have haft det, hvis hun havde boet i USA og ikke havde haft nogen sundhedsforsikring,” jubler Trine.