Foto: Billyfoto, Bigstock

Foto: Billyfoto, Bigstock

Den afdøde hollandske grafiker er ifølge Moderniseringsstyrelsen den rette til at samle alle statens it-systemer i én frustrerende labyrintisk helhed.

Lotte Felter Jensen fik idéen sidste år, da hun besøgte en M. C. Escher-udstilling i Rom. Idet den 44-årige abstraktions- og bureaukratiseringsleder i Moderniseringsstyrelsen beundrede et af grafikerens mest kendte værker, “Relativitet” (se foto), slog en tanke ned i hende:

“Sådan kunne de offentlige it-systemer også se ud!”

Snart blev det tydeligt for Lotte, hvordan værkets endeløse trapper, skæve perspektiver og manglende naturlove var et perfekt billede på statens sagsbehandling og service.

Sprede inkompetencen
Desværre døde M. C. Escher i 1972, men Lotte Felter Jensen har ikke givet op af den grund.

“I stedet for manden selv har jeg allieret mig med den hollandske Escher-kender J. C. Locher, der straks genkendte mesterens stil, da jeg præsenterede Rejsekortet og Polsag (sagsbehandlingssystem til politiet, opgivet i 2012, red.) for ham,” fortæller Lotte Felter Jensen, der har inviteret Locher til Danmark, hvor han over sommeren skal sammenflette alle offentlige servicer til én frustrerende labyrintisk enhed.

“Problemet med de nuværende it-systemer er, at de tit er uafhængige af hinanden og derfor kan risikere at køre hurtigt og effektivt, uden at nogen kan stoppe dem. Ved at kombinere alle arbejdsgange, log-in-portaler og endda supportenheder bliver inkompetencen spredt som en tynd, men mærkbar mayonnaise ud over alle relationer mellem borger og stat,” fortsætter abstraktions- og bureaukratiseringslederen.

Skæbne som Sisyfos
At dømme ud fra J. C. Lochers vurdering af de nuværende systemer har hun fundet den helt rette inspiration i Eschers kendte litografi.

“Det er som om, man fra statens side har haft et vagt mål om, at disse systemer skal fungere bedst, når ingen bruger dem. Et smukt kaos, som ingen bør træde ind i, medmindre de ønsker en skæbne som Sisyfos,” forklarer Locher, men tilføjer, at der endnu mangler meget, inden den danske stat kan siges at være 100 % Escher:

“Jeg forestiller mig, at vi starter med at få folkene bag Rejsekortet ind over DSB’s drift, mens Borger.dk og SKAT skal hjælpe hinanden med at overvåge enlige mødres potentielle kærester. Men det er kun begyndelsen; mulighederne er uendelige!”