Foto: Tom Wang, Bigstock

Foto: Tom Wang, Bigstock

Næste gang det banker på døren, er det måske SKAT, der kommer for at kontrolveje dig. I hvert fald hvis det står til fødevareminister Dan Jørgensen, som vil beskatte overvægt og andre helbredsproblemer af hensyn til danskernes sundhed.

Madens minister kalder han sig, fødevareminister Dan Jørgensen (S). Men han har ikke først og fremmest fokus på maden i sig selv, men på danskernes forbrug af mad og i særdeleshed dette forbrugs helbredsmæssige konsekvenser.

“Danskerne ved for lidt om, hvad der er sundt, og det er mit ansvar som madens minister at stramme op. Med det her tiltag gør vi danskerne en tjeneste samtidig med, at vi får flere penge i fælleskassen. Det er en ægte win-win.”

Dan Jørgensen er glad for sit forslag, der nærmere bestemt betyder, at SKAT, flankeret af politi og sundhedspersonale, fremover skal på uanmeldte kontrolbesøg hjemme hos danskerne for at veje dem og kontrollere deres køkken- og køleskabe.

Også fokus på tyndfede
Viser det sig, at du vejer for meget, skal du betale skat af hvert overskydende kilo. Men for at det ikke skal blive en hetz mod de fede, lover Dan Jørgensen, at også danskernes fedtprocent samt kondi- og kolesteroltal bliver målt.

“På den måde får vi også fat i de såkaldt tyndfede, som ganske vist er normalvægtige, men som har for meget fedt i blodet. Det er fair, for man kan jo godt være usund uden at være overvægtig,” påpeger ministeren.

Desuden lægger forslaget op til, at myndighederne kontrollerer indholdet af køkken- og køleskabe for at udregne indholdet af mættet fedt og sukker i det enkelte hjems fødevarebeholdning.

Fair og fleksibelt
Men, understreger fødevareministeren, man beskatter ikke efter et enkelt besøg. Der skal være plads til at skeje lidt ud, og måske kommer kontrollanterne på besøg lige op til en større fest.

“I stedet kommer vi jævnligt, og så bliver gennemsnittet gjort op en gang om året. Så er det fair og fleksibelt,” siger fødevareministeren.

Man får ikke penge tilbage, hvis man vejer mindre end det anbefalede maksimum, ligesom man ikke belønnes økonomisk for at have sunde fødevarer.

“En god sundhedstilstand er belønning nok i sig selv,” slutter Dan Jørgensen.