Niyazz, Bigstock

Niyazz, Bigstock

Mange kritiske bloggere slipper med en bøde eller nogle ugers fængsel for deres tekster. Rent hykleri, mener mange, mens Saudi-Arabien lover at være mere konsekvente.

For to måneder siden blev Bandar Abdullah anholdt  og sat i fængsel for at have spredt såkaldt antiislamiske holdninger via sin blog, al-Haqq (sandheden, red.). Mange regnede med, at Abdullah ville blive dømt til 1000 piskeslag, ligesom det var tilfældet for hans kollega, bloggeren Raif Badawi.

Men i stedet valgte den saudiarabiske domstol at lade Abdullah gå og kun udskrive en bøde på 10.000 riyal (ca. 18.000 kr., red.) til den 23-årige forfatter.

Uren juridisk sti
De varierende straffe for at skrive kritiske blogs har fået flere til at anklage Saudi-Arabien for hykleri.

“Hvordan kan de tillade sig at kalde amerikanerne dobbeltmoralske og brokke sig over torturen i Abu Ghraib, når de ikke engang selv kan holde deres juridiske sti ren?” spørger den amerikanske tv-vært Wolf Blitzer og henviser til, at Saudi-Arabien siden 2012 har ladet 15 systemkritiske bloggere slippe med bøder og korte fængselsophold, mens andre har modtaget den sædvanlige straf på mellem 50 og 1000 piskeslag.

“Hvis der var nogen retfærdighed til, ville alle bloggerne have modtaget samme antal piskeslag, fx gennemsnittet af alle piskeslagene divideret med antal bloggere,” mener Blitzer.

Saudi-Arabien strammer op
Også Amnesty International udtrykker skuffelse over det inkonsekvente saudiske retssystem.

“Vi har i årevis talt om USA’s hykleri i forbindelse med Guantanamo, men glemmer nogle gange at holde ikke-vestlige lande op på deres juridiske principper. Det kan betyde, at uskyldige mennesker får en mindre straf, end de ellers var berettiget til,” udtaler en talsmand for organisationens saudiarabiske afdeling, der har sendt en opfordring til landets kongehus om at stramme op. Og det har landets regent, kong Salman, taget til sig.

“Min halvbror (kong Abdullah, der døde i januar, red.) var en god mand, men nogle gange lidt for blød, når det kom til kritikere af vores land. Det lover jeg at rette op på,” udtaler kongen og planlægger at forhøje straffen for systemkritiske tekster til 2000 piskeslag, der ikke kan omsættes til bøder eller fængsel.