Foto: Mogens Engelund, Wikipedia

Foto: Mogens Engelund, Wikipedia

Efter en timelang tale om mellemøstkonflikten er Yahya Hassan favorit at blive præsident for det palæstinensiske selvstyre. Flere undrer sig dog over, at han også lejlighedsvis udbredte sig om dansk indenrigspolitik.

Tirsdag meldte Yahya Hassan sig som politisk kandidat og holdt en historisk tale, hvor han i mere end en time udbredte sig om sine holdninger til konflikter og flygtningestrømme i Mellemøsten.

I en nylig meningsmåling foretaget af Birzeit-universitetet står Yahya Hassan til at vinde en overvældende sejr ved det kommende præsidentvalg på Vestbredden med mere end 57 procent af stemmerne.

RokokoPostens udsendte får bekræftet, at opbakningen til Yahya Hassan som fremtidig politisk leder er massiv, da vor korrespondent ved et shoppingcenter lidt uden for Ramallah møder den 23-årige jurastuderende Sami Al-Hassan.

Så god som Arafat
“Alle, jeg kender, vil have Yahya som præsident. Vi blev stærkt begejstrede over, at han går ind i politik, for ingen hernede har hørt en så lang, overbevisende og passioneret tale om palæstinensiske og israelske forhold siden (Yassir, red.) Arafats velmagtsdage,” siger han.

Også den 27-årige Aisha Walid regner med at stemme på Yahya Hassan, men hun undrer sig dog over enkelte ting ved hans tale.

“Jeg synes, det virkede lidt underligt, at han holdt talen på dansk og også i korte perioder kom ind på nordeuropæiske forhold, der ikke har noget med Mellemøsten at gøre. Men på den anden side kan det have noget at gøre med, at talen blev sendt på en dansk tv-kanal,” siger hun.

Castro priser tale
Det er ikke kun i de palæstinensiske områder, at Yahya Hassan er populær. I Cuba rapporterer flere medier om udbredt folkelig begejstring over talen og ikke mindst dens længde.

“Enhver, der kan tale opflammet og passioneret så længe, fortjener vor udelte respekt,” udtaler Cubas tidligere leder, Fidel Castro, og tilføjer, at han personligt vil sørge for, at Hassan får mindst 90 procent af stemmerne, skulle han opstille i landet.

Lars Løkke Rasmussen (V) er dog mindre imponeret over talen: “Jeg har formået at tale usammenhængende til pressen om tøj og flyregninger i over tre timer, så for mig fremstår Hassan som lidt af en amatør.”