Foto: bloodua, Bigstock

Foto: bloodua, Bigstock

Københavns Kommune vil dæmme op for svulmende offentlige udgifter til eksempelvis selvlysende bænke og ubrugelige bycykler og ansætter derfor hundreder af nye medarbejdere, der skal sikre øget kontrol med borgernes penge.

“Vi bliver nødt til at erkende, at vi ikke har været så gode til at passe på borgernes penge, som vi burde.”

Den indrømmelse kommer fra Københavns Overborgmester, Frank Jensen, i lyset af massiv kritik af kommunens dispositioner de senere år, som blandt andet har inkluderet bycykler, som ingen bruger, og milliondyre bænke med indbygget lys.

Men det skal være slut. Derfor iværksætter kommunen et omfattende spareprogram, som kommer til at koste anslået 14 milliarder kroner over de kommende tre år.

“Når vi afsætter så store summer til projektet, er det naturligvis en indikation af, hvor meget vi går op i, at borgernes penge ikke bliver brugt letsindigt,” siger overborgmesteren.

Indkøb mandsopdækkes
Overborgmester Frank Jensen forklarer, at hjørnestenen i det omfattende besparelsesprojekt bliver ansættelsen af en lang række jurister og økonomer, som skal overvåge kommunens udgifter på alle niveauer.

“Vi mandsopdækker alle kommunens løn- og indkøbsansvarlige med de nye kontrollanter. Alle, som bruger kommunale penge, får en højtuddannet administrativ medarbejder tilknyttet, som bogstaveligt talt kigger dem over skulderen. Som et ekstra lag af sikkerhed vil vi også sørge for at gennemgå alle fakturaer i en særlig besparelsesadministration, som, regner vi med, får 85 ansatte og et nyopført domicil på Kongens Nytorv,” siger han.

Dans skal mime mådehold
Frank Jensen understreger, at alle de besparelser, som den nye administration får gennemført, vil gå til at sikre flere såkaldt “varme hænder”, som har direkte borgerkontakt på plejehjem og i folkeskoler. Et særligt og ligeledes nyoprettet besparelseskontroludvalg med 28 ansatte vil overvåge, at det kommer til at ske.

Kommunen vil dog ikke kun sikre besparelser med et stort antal nyansatte DJØF’ere. Også mere kreative midler bliver taget i brug, forklarer overborgmesteren:

“Vi har hyret en brasiliansk dansetrup, der laver en mime-performance, som opfordrer til mindre papir- og vandspild i den offentlige administration.”