Foto: rdrgraphe, Bigstock

Foto: rdrgraphe, Bigstock

En 32-årig amatørarkæolog fra Nyborg har hverken fundet guldskatte, våben fra vikingetiden eller andre former for danefæ trods adskillige timer med en metaldetektor i sin og flere naboers baghaver.

Andreas Jespersen kigger ud over sin baghave i den sene eftermiddagssol. Blikket er både skuffet og fortvivlet, og når man hører hans historie, er der ingen tvivl om, at det er berettiget. For trods en splinterny metaldetektor af mærket Minelab X-Terra 705 og adskillige timers intense undersøgelser er det ikke lykkedes Andreas at finde blot en simpel kniv med unikke romerske inskriptioner eller andet, som kan trække overskrifter i landsdækkende medier.

Brugte hele eftermiddagen
“Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan det kan lade sig gøre. Lige siden klokken halv elleve har jeg gået frem og tilbage i min egen og flere naboers baghaver og med min nye scanner forsøgt at lokalisere de guldskatte og andre historiske metalgenstande, der må ligge gemt her. Men jeg har ikke fundet noget som helst, der er værd at ulejlige Nationalmuseet med,” fortæller han.

Ifølge en omfattende søgning i danske avisartikler siden 1988 er det da også uhyre sjældent, at amatørarkæologer ikke gør fund af enorm kulturhistorisk interesse ved utrolige lykketræf. Blot de seneste måneder har Andreas’ kolleger lokaliseret et unikt sølvfund på mere end to kilo samt beviser for, at der engang har boet mennesker i Vestjylland.

Men sådan skulle det ikke gå for Andreas.

Vil skrive samtidsroman
“Hvis det skal være på den måde, vil jeg overlade arkæologi til trælse akademikertyper med uldne sweatre og navne som Ranulf, der graver store grøfter og alt mulig andet omstændeligt for at finde fem potteskår, et lårben og en mødding fra år 300,” siger han bittert og erklærer, at han fremover vil kaste sig over litteraturen og skrive den store danske samtidsroman.

Men selvom Andreas’ karriere som amatørarkæolog er ovre, var de mange timers scanning ikke helt forgæves:

“Trods alt fandt jeg sådan en falsk mønt, som kan bruges til pant i indkøbsvogne, en knækket kuglepen med et logo fra Vestas samt to buer til et kroketspil, der sagtens kunne se ud til at være fra begyndelsen af halvfjerdserne, og det kan også have en form for kulturhistorisk værdi.”