Foto: monkeybusinessimages, Bigstock

Foto: monkeybusinessimages, Bigstock

En 31-årig mand anvendte ironi på Facebook, idet hans synspunkt var det stik modsatte af, hvad han skrev på det sociale medie. Heldigvis indsatte han en advarsel.

Den 31-årige jurist fra Vejle, Peter Vestergaard, debatterer gerne på internettet. Emnerne er mange og alt lige fra hobbyen veteranmotorcykler til dansk politik, som Peter anskuer fra et borgerligt-liberalt udgangspunkt, bliver vendt med venner og bekendte på Facebook og Twitter.

Men fredag eftermiddag kunne Peters Facebook-venner læse et indlæg, hvor han gav udtryk for holdninger, der normalt slet ikke er kendetegnende for ham:

Havde ondt af de røde
“Hvor er det bare ærgerligt, at vejret er så dårligt, når nu de røde er samlet for at kæmpe for deres ret til at arbejde mindre end alle andre. Jeg har virkelig ondt af dem her fra mit kontor, hvor jeg regner med at knokle til cirka klokken 22.30. Jeg håber meget, det ikke regner i deres fadøl.”

Normalt er Peters holdninger til både fagbevægelsen og venstrefløjen præget af betydelig skepsis, og blot dagen forinden havde han i en opdatering med stor begejstring hyldet et nyt center, der skal beskæftige sig med den meget højreorienterede tænker Ayn Rands ideologi, ligesom han i 2012 demonstrerede til fordel for Restaurant Vejlegården. Derfor var den pludselige sympatierklæring med venstrefløjen noget påfaldende.

Imidlertid fulgte forklaringen på udmeldingen to linjeskift senere, hvor Peter skrev.

“Advarsel: Ironi kan forekomme.”

Twister det lidt
“Jeg synes, det var oplagt at bruge ironien som virkemiddel, fordi det ligesom giver debatten lidt krydderi. Så twister man ligesom det hele lidt, og mange af mine venner siger også, at jeg er ret sjov,” forklarer han.

“Men på den anden side var det også vigtigt, at ingen misforstod min opdatering og faktisk troede, at jeg havde ondt af socialisterne. For det har jeg ikke. Derfor var det jo oplagt at gøre det helt klart, at jeg altså var ironisk,” siger han.

Peter tilføjer, at advarslen mod ironien efter hans opfattelse havde en humoristisk effekt i sin egen ret. Derfor vil han “slet ikke udelukke”, at såvel ironi samt advarsler om dennes forekomst vil kunne findes i fremtidige indlæg fra hans hånd.