Foto: Villy Fink Isaksen, Wikipedia

Foto: Villy Fink Isaksen, Wikipedia

Efter at flere forskere er blevet kede af kritik fra kolleger indfører Aarhus Universitet en politik, hvor forskerne ikke skal tale om fejl, men i stedet resultatpluralisme og anerkendende ros.

33-årige Erik Svendsen er ph.d. og ekstern lektor ved Institut for Matematiske fag ved Aarhus Universitet. For nylig indsendte han stolt et paper om kraftfelter, han havde arbejdet på i månedsvis, til flere akademiske tidsskrifter. Men udover, at Eriks forskning blev fundet uværdig til publikation. måtte han også lægge øre til voldsom kritik fra flere kolleger.

Gjorde sig umage
“De siger, at mit foreløbige udkast til en ny translationsinvariant model for subatomare partiklers interaktion med kraftfelter er baseret på fejlagtige antagelser og tvivlsomme beregninger. Men bare fordi de har finere titler og mere erfaring, synes jeg ikke, det er rimeligt, at de mobber mig og mit arbejde, når jeg sådan har gjort mig umage,” siger han indigneret.

Eriks sag er ikke den eneste. RokokoPosten erfarer, at mange forskere oplever mobning fra kolleger, der bruger vendinger som “fejlagtig” eller ligefrem “uoriginal” om deres indsats.

Forstenet tradition
Universitetets rektor, Brian Bech Nielsen, kan sagtens se problemet.

“Mange akademikere er forstenet i en tradition, hvor man anser kritik for en kvalitet i sig selv uden at tage hensyn til, at det altså er rigtige mennesker med følelser, som man kritiserer. Vi er alle voksne mennesker, og vi burde antage, at alle gør sig rigtig meget umage, når de laver videnskab, i stedet for brutalt at pille hinanden ned,” siger han.

Derfor har universitetet nu nedsat en afdeling for antipositivistisk positivisme kaldet Friends, der skal sørge for, at forskerne fremover fokuserer på anerkendelse af indsatsen og resultatpluralisme i stedet for kritik og knubbede ord.

“Det er på høje tid. I en globaliseret og tværfaglig verden nytter det ikke, at naturvidenskabsfolk hævder, at fem plus tre kun kan være otte, når flere surrealistiske kunsthistorikere mener, det lige så vel kan være et æsel,” siger rektoren og tilføjer, at mange idehistorikere desuden mener, at tal sagtens kan anskues som en eurocentrisk hegemonistruktur skabt af hvide, midaldrende mænd.