Foto: Einbo, Bigstock

Foto: Einbo, Bigstock

Tusinder af økonomiske flygtninge fra Norge har siden marts taget deres luksuriøse lystbåde over Skagerrak for at nå det forjættede land, Hirtshals i Nordjylland.

Scenen er på én gang medynkvækkende og foruroligende: En velklædt og velplejet flygtning fra Norge dukker op i horisonten på dækket af sin luksuriøse yacht. Lokket af tanken om et land, hvor han kan beholde alle sine biler og tilmed have råd til hele to dåser øl om dagen, har den norske stakkel forladt villa og pensionsopsparing for at prøve lykken i nordmændenes forjættede land, Hirtshals.

“Jeg satte alt på spil og er meget taknemlig,” siger den 42-årige administrationschef Øystein Wahl, der kom til Danmark sidste uge og især glæder sig over de milde vintre.

“Jeg fyldte båden op med ski til både slalom og langrend, men det får vi jo slet ikke brug for,” jubler han, mens konen, den 34-årige voksenunderviser Gro Wahl, pakker sommertøjet ud og gør mountainbikene klar til de tre børn.

Ingen ludfisk
Andre flygtninge er derimod ikke sikre på, at Nordjylland er noget for dem.

“Måske lyder det en anelse forkælet, men jeg har boet i Hirtshals siden marts og har endnu ikke været i stand til at finde ludfisk (norsk tørfisk, red.) eller rakfisk (gæret, næsten rådden ørred, red.),” siger 67-årige Pål Skartveit, der derfor har set sig nødsaget til at overleve på en diæt af inferiøre lakseprodukter, myseost af mærket Tine samt et medbragt lager af Grandiosa-frysepizzaer.

Hos Dansk Folkeparti bryder man sig ikke om, at visse af flygtningene ikke værdsætter dansk mad, men ønsker dog ikke at sende dem tilbage.

“Normalt ville vi sætte himmel og jord i bevægelse for at smide den slags pak ud, men de her har jo penge og taler næsten, så man kan forstå det,” siger integrationsordfører Martin Henriksen og priser flygtningenes evne til at tilpasse sig den danske kultur.

Hellere Saudi-Arabien
Men ifølge Pål Skartveit er der måske en større kløft mellem landene, end ordføreren forestiller sig.

“Kvinderne her har droppet nationale klædedragter til fordel for moderne tøj, mens mændene er meget dårlige til at pumpe olie op af jorden,” udtaler nordmanden, der derfor mener, at Saudi-Arabien ville være bedre egnet til folk som ham:

“Så må jeg leve med, at de ikke går med tophuer derovre.”