Foto: Karandaev, Bigstock

Foto: Karandaev, Bigstock

Politikere og politi jubler over, at der på det stærkt belastede Nørrebro ikke har været et eneste angreb med de små knive, som findes i enkelte proptrækkere, siden knivloven gjorde dem ulovlige.

Folketingsmedlem og tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) er en glad mand, der viser rundt på et Nørrebro, han mener at have gjort lidt fredeligere. Og det har han grund til at være ifølge en ny rapport med titlen “Proptrækkeroverfald på Nørrebro og i Nordvest 2012-2015”, som er udarbejdet af konsulenthuset COWI.

Ingen proptrækkere at se
“Som der står i konklusionen på side 215, har politiet siden knivlovens introduktion ikke observeret et eneste overfald med proptrækker. Hverken skrueaggregatet til indførelse i korkproppen eller de små knive til at fjerne folien omkring flasketoppen er blevet brugt som våben. Så jeg kan med stor stolthed erklære, at uanset hvilke problemer Nørrebro ellers har, er proptrækkere ikke længere en del af dem,” siger Morten Bødskov.

Og ganske rigtigt: Uanset hvilken retning man kigger i, ser man kun helt almindelige nørrebroborgere, hvoraf ingen bærer synlig proptrækker.

Hos Københavns Politi melder man om flere positive effekter af knivloven.

“Ikke nok med at der ikke forekommer vold med proptrækker. Vi har visiteret adskillige tusinde bandemedlemmer og på intet tidspunkt fundet en eneste proptrækker, selvom flere faktisk havde både øloplukkere, lightere og forskellige andre effekter,” siger talsmand Erik Støvring og understreger, at selvom disse folk måske ikke har respekt for meget, er forbud mod ulovlige flaskeåbningsredskaber tydeligvis blandt undtagelserne.

Fokuser på andre ting
“I stedet har vi kunnet fokusere på andre problemer i bydelen. Eksempelvis har vi sat en stopper for en bande, der kaldte sig ‘Din lokale tømrer’, og som ved flere lejligheder blev stoppet med skruetrækkere og andre potentielle stikvåben i deres biler,” siger Erik Støvring.

Desværre har proptrækkerforbuddet ikke haft samme præventive effekt alle steder i det københavnske. Politiet arresterede så sent som i mandags en 42-årig mand, der på åben gade nær Kartoffelrækkerne brutalt overfaldt en flaske bordeaux af mærket Branaire Ducru fra 2009.