Foto: Niyazz_Bigstock

Foto: Niyazz, Bigstock

Udskrivelsen af valget kommer ikke som en overraskelse for kommentatorerne, der allerede har en masse gode råd klar i denne artikel, der vil virke underlig, hvis der alligevel ikke skete noget i går.

Så skete det endelig. Ved et pressemøde tirsdag annoncerede Helle Thorning-Schmidt, at valget nu kommer, og danskerne den 16. juni skal afgøre, om hun skal fortsætte som statsminister eller afløses af Lars Løkke Rasmussen.

En højtuddannet valgforsker fra et dansk universitet, der har forsket i danske folketingsvalg siden 1936, sætter beslutningen i perspektiv:

“Enten skulle Thorning udskrive valget før sommerferien eller kort efter, for i Danmark skal der ifølge grundloven være valg hvert fjerde år. Nu kan vi så konstatere, at hun valgte at udskrive valget inden sommerferien, hvilket betyder, at valget vil blive afviklet i juni. Som statsminister er det helt OK og hendes ret.”

Kommentatorer uenige
Blandt danske kommentatorer er der delte meninger om, hvorvidt det er en klog beslutning, at valget kommer nu.

“Jeg vidste hele tiden, at valget kom tirsdag. Det er indlysende, at Helle Thorning ikke kunne have handlet anderledes, og alle de tidligere forudsigelser, jeg fremsatte, var kun generalprøver,” siger en kommentator, som arbejder på en landsdækkende avis, men også ganske ofte medvirker i programmer på Radio24syv og TV 2 NEWS.

En kommentator fra et andet dagblad, der ofte deltager i programmer på DR2, er dog fuldstændig uenig.

“Thorning burde have udskrevet valget for to måneder siden, hvor Socialdemokraternes momentum var størst. Nu er hun blevet fedtet ind i en masse uheldige sager om DONG og beskyttelse af synagogen, som radikalt forringer regeringens chancer for genvalg. Det var aldrig sket, hvis hun bare havde lyttet til mig,” forklarer hun, mens en anden mener, det havde været klogere at vente til september.

Mand på gade: Valg er OK
Hvis man spørger tilfældige mennesker om deres holdning til, at valget nu kommer, får man også forskellige meninger.

“Det er helt OK, at valget kommer nu. Jeg glæder mig faktisk, for jeg kan virkelig godt lide rejemadder og flæsk,” siger en 43-årig mand på gaden i Esbjerg, mens en kvinde på 31 synes, det er træls, fordi hun skal på tidlig sommerferie i Thailand på valgdatoen og derfor bliver nødt til at brevstemme.