Foto:  igor stevanovic. Bigstock

Foto: igor stevanovic. Bigstock

“Hvad skal der nu blive af mig?” Sådan spørger tusindvis af danskere, der oplever voldsomme fysiske og psykiske abstinenssymptomer efter valgkampens bratte afslutning.

I USA diagnosticeres mange med Voter’s Withdrawal Syndrome (VWS) efter valg, men i Danmark anerkendes lidelsen ikke. Derfor ved de tusindvis af danskere, der i går vågnede op med en følelse af tomhed, rastløshed og kraftig hovedpine, ikke, at de kan få hjælp ved at gå til lægen.

32-årige Kirstine Jensen er en af dem. I går skulle hun egentlig have været på arbejde og senere til fest hos nogle venner. Men da hun vågnede og tændte for fjernsynet for at få sin morgendosis valgkamp, var det i stedet en udsendelse om saltminer i Polen, der tonede frem på skærmen. Så hun endte med at bruge dagen på at sidde og stirre ud af vinduet, mens hun fortvivlet knugede en kaffekop i hænderne i et desperat forsøg på at føle, at hun stadig havde noget at holde fast i.

“Alt er tomt og meningsløst. Udenfor tager de valgplakater ned, og jeg sidder bare her og tænker ‘Hvad skal der blive af mig?'” fortæller hun.

Uansvarlige medier
Professor i lægevidenskab ved Aarhus Universitet Sona Bandyopadhyay mener, at det først og fremmest er mediernes skyld, at Kirstine Jensen og de mange tusind andre danskere oplever så voldsomme symptomer.

“Valgkampen startede stille og roligt længe før, valget overhovedet blev udskrevet. Så gik medierne i offensiven, og pludselig fyldte den alt i danskernes hverdag. Torsdag aften kulminerede den for så brat at forsvinde helt, og når man først har udsat kroppen for så store mængder valgdækning, er det yderst risikabelt at stoppe fra den ene dag til den anden,” forklarer hun.

Behandling med House of Cards
Men der er hjælp at hente, lyder den beroligende melding fra Sona Bandyopadhyay.

“Vi har med stort held behandlet patienter med VWS med store mængder af tv-serien House of Cards,” siger hun og understreger, at behandlingen bør følges af en læge, der kan vurdere den enkelte patients symptomer og ordinere en passende mængde afsnit og rådgive i nedtrapningsperioden.

“Men det ville nu være bedre, hvis medierne tog ansvar og genudsendte et par valgudsendelser dagligt i ugerne efter valget. Så kunne vi måske helt undgå, at folk blev ramt,” slutter hun.