Foto: BackyardProductions, Bigstock

Foto: BackyardProductions, Bigstock

Har du udviklet en overfølsomhed over for gluten, laktose eller et andet stof, der lyder mistænkeligt? RokokoPosten har en guide til, hvor du kan gå hen.

Siden 1990’erne har forskere påpeget de potentielle sundhedsrisici ved at indtage stoffer, hvis navne leder tankerne hen på laboratoriekitler, forarbejdet mad og hvidt, luftigt brød.

I begyndelsen gik bekymringerne primært på de såkaldte E-numre, men i dag advarer forskerne også mod gluten, laktose, raffineret sukker og meget mere.

“Hvis et stof har fyldt meget i den europæiske diæt i flere hundrede år, fx hvede eller mælk, er der en kæmpe risiko for, at det er virkelig usundt,” fortæller ernæringsforsker Tinne Hauge Jensen, der for nylig har udgivet rapporten “Spis almindeligt – dø ung”.

Den konkluderer, at 89 % af alle stofferne i vores mad lyder som noget, der giver vage symptomer og kan kureres med en virkningsløs behandling som tarmskylning eller juicekur. Ifølge Tinne Hauge Jensen kan man også bare nøjes med de 11 % råvarer, der ikke er blevet nævnt som skjulte dræbere i nogen som helst medier. Her følger hendes råd til, hvor du kan finde dem:

1. Brød Uden Brød
Dette bageri sælger brød uden kornprodukter, mælkeprodukter, kulhydrater, fedt eller tilsætningsstoffer. I stedet får du en skive hård vegansk bønnepasta, der dog ikke indeholder så mange bønner, at du får forstoppelse. Bønnerne er blandet op med demineraliseret vand og D-vitamin.
Pilestræde 80, 1112 København K

2. Milk Be Gone
“Hvis det var Guds mening, at vi skulle drikke komælk, havde han klistret et yver fast på vores hoveder.” Sådan lyder mottoet på denne café, der kun serverer drikkevarer fra områder, der ligger mindst 50 kilometer væk fra en ko. Dernæst er væsken blevet behandlet med et særligt varmeapparat, der giver minusværdier af laktose i drinken.
Kronprinsessegade 102, 1306 København K

3. Fast Faste
Hvis du har brug for at komme væk fra gluten, laktose og andre stoffer, som du egentlig godt kan tåle, er Fast Faste stedet. Her kan du undvære farlig mad i en selvvalgt periode, fx 10 minutter eller tre timer, så kroppen kan afgifte, hvorefter du vender tilbage til din dagligdag fyldt med ny energi.
Grønnegade 99, 1107 København K