Foto: Skærmbillede, Candy Crush Saga

Foto: Skærmbillede, Candy Crush Saga

En kynisk helseindustri, der vil ødelægge menneskers glæde ved slik, kager og chokolade, står bag det populære Facebook-spil Candy Crush Saga.

Millioner af voksne mennesker verden over spiller Candy Crush Saga og Candy Crush Soda Saga: Facebook-spil, der foregår i en tilsyneladende naiv og uskyldig verden bestående af lutter søde sager. Hvad de ikke er klar over, er, at spillene er designet til at fratage dem lysten til søde sager, så de i stedet vælger helseindustriens vitamin- og fiberrige alternativer. Det afslører en tidligere medarbejder i paraplyorganisationen HealthCore Operations, der samler verdens allermest magtfulde og udspekulerede helsegiganter.

“Det er en pengemaskine, der udnytter folks trang til rekreation og brug af sociale medier,” forklarer Claudia Hughes, der i fire år havde ansvaret for at måle spillets effekt, og fortsætter:

“Spillene starter med nogle lette baner for at få dig i gang med at spille. Det bliver gradvist sværere, men i starten er det ikke så svært, at du giver op. Det bliver det først, når du er nået så langt, at du er blevet afhængig, og på det tidspunkt introduceres en masse nye typer slik og søde sager, som du kommer til at afsky, fordi banerne er så umulige at gennemføre.”

Aldrig mere fredagsslik
Nyheden chokerer Lasse Mortensen, der har spillet Candy Crush Saga siden 2013. Alligevel er han ikke så overrasket.

“Det er uhyggeligt, at helseindustrien har manipuleret med mig på den måde, men det forklarer også en del. Førhen kunne jeg godt lide at få lidt sødt i ny og næ, og når ungerne fik fredagsslik, skulle jeg også altid lige have en pose guf. Men nu kan jeg dårligt se på, at børnene spiser deres, og jeg klarer det kun, hvis jeg spiser en fornuftig suppe med linser og kål samtidig,” siger han.

Facebook bør fjerne det
Ekspert i sociale medier Karen-Lise Mørkhøj mener, at Facebook bør fjerne Candy Crush Saga, så flere ikke risikerer at ende som Lasse.

“Ikke kun fordi de bliver hjernevasket til at støtte helseindustrien. Folk bruger oceaner af tid på at spille de spil. Den tid kunne de bruge på at være sammen med familien eller andet, der ikke indebærer, at de spammer os andre med anmodninger,” fastslår hun.