Foto: Rony Zmiri, Bigstock

Foto: Rony Zmiri, Bigstock

Enorme landarealer i jordhøjde byder på frodige, urbane køkkenhaver med velsmagende afgrøder, rapporterer en mand fra Østerbro, der er på ferie i Brovst.

“Se bare her!”

Anders Hønge Lauridsen slår ud med armen og peger på 50 hektar hvedemark, hvis grønne aks danser i vinden.

“I København dyrker vi grøntsager på et par hundrede kvadratmeter, og i Struer forsøger de sig med suburban gardening, men her har man taget konceptet til et helt nyt niveau,” fortæller den 36-årige familiefar, der bor med sin kone og tre børn på Østerbro. Her har familien i mange år forsøgt at blive selvforsynende med mindst én type grøntsager:

“Vi købte en gammel ølkasse, som den ældste forsøgte at fastmontere på det vindue, der vender ud mod gården, hvorefter vi fyldte den med biodynamisk jord og plantede bladbeder.”

Fælles marked er super
De fire grøntsager, der dukkede op efter måneders omhyggelig vanding og økologisk gødning, viste sig dog ikke at kunne brødføde familien i mere end en halv dag. I Brovst ser Anders Lauridsen dog helt andre muligheder.

“Ganske vist er jeg ikke vild med, at man dyrker hvede i stedet for spelt eller emmer, men tanken er god nok. Når man dyrker så meget korn, er der også nok til, at andre kan få lidt til gengæld for fx mælk, honning eller kød,” siger han og nævner, at man ligesom i København kunne transportere de forskellige varer til et urbant marked, så også andre borgere kunne få glæde af dem:

“Kæmpe urbane haver og landbrug, hvor varerne køres hen til et fælles marked – det kunne være super!”

Brovst-farmer på Twitter
Han indrømmer dog, at den type projekter nok skal have en del støtte, hvis de skal blive en succes uden for København, og her er Birthe Prag fra fælleshavenetværket GreenCities enig.

“Idéen med store køkkenhaver og landbrug er jo relativt ny, selv i hovedstaden, så der går nok nogle år, inden jyderne forstår alle fordelene ved selv at dyrke sin mad og have et nært forhold til naturen,” siger hun og understreger, at det også for jyske, urbane landbrug er vigtigt at gøre sig synlig på sociale medier:

“Hvis den landmand fra Brovst, som Anders Hønge Lauridsen har talt med, virkelig vil slå igennem, skal han i hvert fald have en profil på Twitter og Instagram.”