Foto: Aramanda, Bigstock

Foto: Aramanda, Bigstock

En sjælden kombination af kræft, ALS og sklerose har ramt en glad Bjørn Ellemann, der er selverklæret hypokonder. “Vi undervurderede hans symptomer,” indrømmer læger og Netdoktor.

Utallige gange har den selverklærede hypokonder Bjørn Ellemann klikket sig ind på Netdoktor, Sundhed.dk og lignende sider for at undersøge, om hans svage og ubestemmelige symptomer kunne tyde på en sjælden, alvorlig og uhelbredelig sygdom.

Næsten lige så mange gange har den 52-årige økonomichef opsøgt speciallæger for at få at vide, at han aldeles ikke fejler noget. Indtil nu.

“Jeg har fået konstateret ALS-MS-leukæmi,” fortæller Bjørn Ellemann tilfreds og fremviser en længere journal, der fortæller, at hans månedlige hovedpine og lette smerter i underbenene er symptomer på en farlig lidelse.

“Faktisk regner lægerne med, at jeg dør af det om en måned eller to,” konstaterer Bjørn og tilføjer med et stort smil:

“Sagde jeg det ikke nok!”

Meget svage symptomer
Flere af Bjørns læger bekræfter hans diagnose og indrømmer, at de har undervurderet hans symptomer.

“Når en sund og rask mand kommer og fortæller, at det snurrer lidt i hans ben, sender jeg ham væk med en besked om, at der intet er galt. Men med Bjørn er der absolut noget galt,” siger onkolog og overlæge Berit Nørreskov, der kun har hørt om tilfælde af ALS-MS-leukæmi fra udlandet.

“I begyndelsen er symptomerne næsten ikke-eksisterende, fx let træthed, rysten på hænderne efter længere tids anstrengelse eller rumlen i maven. Men efter et par måneder får man voldsomme rystelser, åndedrætsbesvær, aggressive svulster og tarmslyng, hvorefter man dør,” uddyber hun og anslår, at Bjørn Ellemann nok kommer til den del af sygdommen engang i september.

Netdoktor strammer op
Også på sundhedssiden Netdoktor erkender man, at man slet ikke har taget Bjørns symptomer alvorligt.

“Vi skriver ellers ofte, at du kan have fremskreden kræft, uanset hvordan du har det, og at neurologiske lidelser kan ramme alle,” siger redaktør Mille Attrup Jørgensen, der fremover vil gøre mere for at advare mennesker som Bjørn:

“Der vil med fem sekunders mellemrum dukke en boks op, hvor der med store røde bogstaver står ‘Gå til lægen nu og blive scannet for alt! Du dør måske snart af noget farligt!'”