Foto: Sarah_Ackerman, Flickr

Foto: Sarah_Ackerman, Flickr

En populær klovn, der optræder i flere danske forlystelsesparker, er en fornedrende karikatur på hvide mennesker, lyder da fra en organisation, som bekæmper krænkelse af hvide mennesker.

Jens Hansen er 42 år gammel mand af vesteuropæisk oprindelse, der tillige er næstformand i organisationen Vesteuropæernes Antikrænkelsesalliance. Mandag tog han sin femårige datter med til det, der skulle have været en fornøjelig dag i forlystelsesparken Bakken nord for København.

Hvad han ikke havde regnet med, var, at han der skulle konfronteres med en groft fornedrende karikatur på hvide mennesker.

Kridhvid i hovedet
“Efter vi havde prøvet rutsjebaner og radiobiler kom vi til et lille hus, hvor en stor flok havde forsamlet sig og tydeligvis spændt ventede på en forestilling af en slags, mens de forventningsfulde råbte ‘Pjerrot, Pjerrot kom nu frem'” siger Jens Hansen og fortæller, at far og datter derfor forventningsfulde satte sig på en af bænkene foran husets lille scene. Men så ramte chokket.

“Pludselig viser denne groteske karikatur af en europæisk mand sig, med et helt vanvittigt smil på sit kridhvidt malede hoved. Desuden er han iført en sær parodi på et jakkesæt og en mærkelig hat, som jeg aldrig har set nogen hvide mennesker bære,” forklarer Jens Hansen.

Men det skulle blive værre endnu. Ikke nok med, at Pjerrots udseende var en grov karikatur af hvide. Han udviste også en stærkt aparte adfærd, forklarer Jens Hansen.

Korresponderede med månen
“Klovnen havde åbenlyse problemer med at tale ordentligt dansk og sang desuden en aldeles grotesk sang om, at tale med månen. Som om hvide mennesker ikke udemærket er klar over, at månen er et geologisk himmellegeme, der ikke er i stand til at kommunikere i hverken skrift eller tale,” siger Jens Hansen og tilføjer, at selv hvis månen kunne læse, er der ingen postomdeling her.

“Det værste var næsten, at se hvordan selv alle de hvide børn morede sig. De blev tydeligvis indpodet med selvhad fra en tidlig alder, “forklarer Jensen Hansen.

Efterfølgende har Jens Hansen på vegne af Vesteuropæernes Antikrænkelsesalliance skrevet skarpt formulerede protester til både Bakken og Tivoli Friheden i Aarhus, hvor han også har erfaret, at den hvide klovn huserer.