Foto: DFree, Bigstock

Foto: DFree, Bigstock

Med sin myndige og karismatiske stemme har den folkekære skuespiller givet amerikanerne indsigt i deres egne fordomme og sat en stopper for had, vrede og mistillid.

“Som mennesker, der skal leve sammen på denne planet, må vi indse …” starter han med en stemme, der signalerer varme, visdom og autoritet.

“… at når vi møder hinanden med vrede, der er sparet op i århundreder, møder vi ikke hinanden frit og åbent. Vi må stoppe mistilliden til unge afroamerikanere, stoppe med at spærre dem inde i fængsler, stoppe volden og skyderierne, stoppe hadet.”

Sådan lyder begyndelsen på en tale, som den 78-årige skuespiller Morgan Freeman holdt i lørdags på tv-kanalen CNN, hvorefter racismen i USA lige så stille begyndte at forsvinde.

KKK mod fordomme
Freeman gav amerikanerne en reprimande og kritiserede dem for at have fremmet strukturel racisme, ulighed og fordomme i et land, der bør møde alle mennesker på samme måde og give dem mulighed for at søge lykken.

Det fik blandt andet den 57-årige Marsha Duvall fra South Carolina til at tænke sig om.

“Jeg har altid ment, at man skal passe meget på med unge sorte mænd, og at det var godt, politiet skød for at være på den sikre side. Men nu kan jeg godt se, at jeg måske har taget fejl,” siger hun og tilføjer, at hun i næste uge planlægger at stå i spidsen for en antiracistisk demonstration, hvor tidligere Ku Klux Klan-medlemmer og hvide politimænd vil kræve retfærdighed for alle, der mødes med fordomme og diskrimination.

Morgan Freemans barnebarn
Men måske viser demonstrationen sig at være overflødig. Siden Morgan Freeman holdt sin tale, er antallet af voldelige racistiske overfald faldet drastisk, ligesom de amerikanske myndigheder kun melder om et enkelt tilfælde, hvor en politibetjent brugte sit skydevåben.

“Det drejede sig om en hvid kvinde i Detroit, hvis ene bryst faldt ud af badedragten i en svømmehal, hvor der var mindre børn til stede, som kunne have fået et forkvaklet syn på seksualitet,” fortæller politichef Darren Ellis, der selv er blevet dybt påvirket af Morgan Freemans tale:

“Før stoppede jeg hele tiden unge sorte mænd og rodede deres biler og lommer igennem for stoffer og våben, men nu tænker jeg: Den mand kunne være Freemans barnebarn!”