Foto: Thue C. Leibrandt, Wikipedia

Foto: Thue C. Leibrandt, Wikipedia

Siden Sverigedemokraterne blev målt til landets største parti, er humanistisksindede svenskere strømmet over Øresund på vild flugt fra stigende nationalisme. Også danskere, der emigrerede efter Dansk Folkepartis valgsejr i juni, vender nu tilbage til Østerbro.

Set udefra ligner teltbyen på Amager Fælled mest af alt en musikfestival, hvor der mangler en scene. Men kommer man nærmere, bemærker man den påfaldende mangel på pantflasker samt tilstedeværelsen af børnefamilier og torskerogn på tube, som man ikke ser på nogen festival.

Der er tale om svenske flygtninge, der har valgt at forlade landet efter, efter at Sverigedemokraterne i flere meningsmålinger står til at få en fjerdel af stemmerne.

Frygtede at blive mindretal
Sven Jönsson på 44 år er grafisk tegner fra Malmø og forklarer, hvorfor han valgte at forlade Sverige.

“Med den voldsomme vækst i antallet af Sverigedemokrater, er jeg bange for, at vi anstændige er ved at blive et mindretal i eget land,” forklarer han og siger, at han derfor i panik valgte at søge eksil i nærmeste nærområde. Selvom Danmark ikke er fri for tilsvarende partier.

“Selvfølgelig har jeg hørt forfærdelige ting om Pia Kjærsgaard i mange år, men i en presset situation må man trods alt vælge det mindste onde, hvilket så altså vil sige at leve i et land, hvor de onde menneskers parti kun er parlamentets næststørste,” siger han.

Østerbro genbefolkes
Udviklingen i Sverige har også fået livet til så småt at vende tilbage til dele af Østerbro, der ellers var endt som en menneskeforladt spøgelsesby på grund af udvandringen efter Dansk Folkepartis valgsejr.

Jim og Iben “Bibber” Buchholdt, der flygtede til Sverige i juni, er nu vendt tilbage fra et midlertidigt eksil på Södermalm i Stockholm.

“Man kan ikke undgå at føle sig en smule forfulgt af fascismen, når sådan noget kan overgå et ellers så pænt og velopdragent folk,” siger Bibber, og Jim supplerer.

“Selvfølgelig var det et hårdt slag at måtte vende hjem til Martin Henriksen, men vi havde jo intet valg, når det viser sig, at svenskerne faktisk er næsten fire procent ondere end danskerne,” siger han med reference til, at Dansk Folkeparti blot fik 21 procent af stemmerne ved folketingsvalget.