Foto: US State Department, Wikipedia

Foto: US State Department, Wikipedia

Jordan tilbyder at oprette og betale for en flygtningelejr på Langeland, da landets regering mener, at fjernområderne i Europa har gode forudsætninger for at hjælpe nogle af landets 600.000 syriske flygtninge.

Man finder ikke ofte udsendinge fra det jordanske udenrigsministerium på en mark uden for Tullebølle midt på Langeland. Men ikke desto mindre er det her, RokokoPosten fredag eftermiddag møder Khalid Halaweh, som leder efter en placering til en ny flygtningelejr i fjernområderne, som den jordanske regering planlægger at oprette flere af rundt om i Europa.

Råt og øde område
“Vi kunne i en fotoserie i Politiken se, at Langeland i forvejen er et lidt råt og øde område og tænkte derfor, at meget få ville opdage, hvis vi byggede en lejr til fattige og udsatte flygtninge her,” siger han og forklarer, at den jordanske regering gerne vil udplacere flygtningene i rigere lande.

Halaweh forklarer, at man i Jordan i forvejen har ”ret mange flygtninge” og ”en del problemer at tumle med” og henviser til en jordansk økonomi, der er under hårdt pres fra de omkring 600.000 flygtninge samt tilstedeværelsen af Islamisk Stat i nabolaget.

“Så når nu danske politikere taler så meget om, at flygtningeproblemet skal løses internationalt og i fællesskab, tænker vi, at et samarbejde mellem nær- og fjernområderne er i alles interesse,” siger Khalid Halaweh og understreger, at jordanerne også meget gerne vil revitalisere et ellers lidt dødt område.

En lille lejr til 30.000
Halaweh fortæller, at den jordanske regering vil dække alle omkostninger for oprettelse og drift af lejren, så det ikke er noget, som vil udgøre en gene for lokalbefolkningen.

“Nej nej, slet ikke. Det bliver en lille og diskret lejr, for vi planlægger absolut ikke noget på størrelse med eksempelvis Zaatari (lejr med ca. 80.000 flygtninge i Jordan, red.), men derimod en begrænset en med plads til omkring 30.000 mennesker,” forklarer han og understreger, at lejren også kan blive en gevinst for området.

“Jeg er temmelig overbevist om, at Dagli’ Brugsen i Tullebølle vil få en betydelig omsætningsforøgelse,” siger han og peger på, at flygtningene også vil kunne udgøre en betydelig hjælp under roehøsten.