Foto: Steve mc, Bigstock

Foto: Steve mc, Bigstock

En 48-årig mand fra Vesterbro nåede at hjælpe omtrent 20 flygtninge til Sverige, inden han løb tør for penge til broafgift og benzin. Nu er han brudt sammen af skyldfølelse over, at han ikke solgte sine ejendele for at frelse folk fra tonen og en reduceret starthjælp.

Emanuel Göttler græder sagte ned i kølerhjelmen på sin næsten nyistandsatte Citroën 2CV, der står parkeret uden for hans lejlighed i et moderat gentrificeret kvarter på Vesterbro.

De seneste dage har Emanuel kørt bilen i pendulfart mellem henholdsvis Rødby, Padborg og Malmø, hvor han har afleveret knap 20 flygtninge. Men nu står Citroënen stille. Og det er grunden til Emanuels fortvivlelse.

iPhone lig med 45 ture
“Jeg kunne have haft penge til omtrent 45 smutture på hverdage mellem 17 og 24 eller hele weekenden, hvis blot jeg havde solgt min iPhone 6 på Den Blå Avis,” siger han og spørger retorisk:

“Hvad skal jeg dog med den? Jeg har en ganske fin Nokia 3310 liggende, og jeg bruger stort set ikke hverken GPS eller alle de der sensorer, som måler hastighed og temperatur,” tilføjer han og fortæller, at det i det store perspektiv er et lille offer at skrive Facebook-opdateringerne om sin selvopofrende hjælpsomhed på den stationære pc i stedet for mobilen.

Den dårlige samvittighed hjemsøger ham nu dag og nat.

“På grund af mit svigt risikerer et utal af syriske flygtninge at blive fanget i et land med reducerede sociale ydelser, som godt nok muligvis matcher de svenske, og hvor man får offentligt betalt skolegang, husly samt hospitalshjælp, og hvor syrere for størstedelens vedkommende får hurtigere familiesammenføring end i Sverige. Men at forestille sig, at den slags kan opveje, at nogle danskere har været kritiske over for indvandrere på et sprog, de ikke forstår, er jo fuldstændig vanvittigt,” siger han tydeligt rystet.

Hjalp jyder ved uheld
Ikke alene har Emanuel dårlig samvittighed over det manglende salg af sin iPhone. Han ærgrer sig også over at have spildt tid i en akut situation.

“Jeg brugte en halv dag på at køre en mørklødet familie i underligt tøj, hvis sprog jeg ikke forstod, til Københavns Hovedbanegård. Men de viste sig bare at være nordjyder, som havde været på Tenerife og nu skulle besøge venner i Helsingør,” slutter han.

Emanuel Göttler er et opdigtet navn. Hans rigtige identitet er redaktionen bekendt.