Foto: Southbank Centre, Flickr

Foto: Southbank Centre, Flickr

Den unge Nobelprismodtager drømmer om at lade sig forsørge af en rig mand. Men først vil hun leve livet og nyde at være ung.

“Det hænger mig langt ud af halsen. Hvornår skal man få tid til at hænge ud med veninderne, når man altid skal lave lektier?”

Sådan siger Malala Yousafzai, der sidste år fik Nobels fredspris for sit arbejde for piger og kvinders ret til skolegang og uddannelse. Den kamp ønsker hun ikke at svigte, fortæller hun til RokokoPosten, men personligt har hun fået nok.

“Jeg er blevet verdensberømt, så jeg har en ret god chance for at møde en rig mand, som kan forsørge mig. Så slipper jeg for at arbejde, og hvorfor så spilde sin ungdom på at gå i skole?” spørger hun retorisk og fortæller, at hun selvfølgelig ikke vil gifte sig, før hun har rejst rundt og levet livet som alle andre unge.

Dase på Sunny Beach
Nogle af Malala Yousafzais venner tilbragte sommerferien på den bulgarske Sunny Beach. Det fik Malala til at tage sit liv op til revision.

“Det gik op for mig, at jeg har brugt hele mit liv på at være den pæne og fattige pige, som kæmper for gode og ordentlige ting. Men jeg er altså 18 år og har også brug for bare at være ung og dase i ugevis på Sunny Beach,” siger Malala, der også gerne vil til Oktoberfest i Berlin.

Faktisk, indrømmer hun, har hun aldrig prøvet at gå døddrukken i seng og vågne op med tømmermænd. Det får hende til at føle sig som et halvt menneske.

“Jeg er stor fortaler for vestlige værdier og det kvindesyn, der præger den del af verden. Men jeg hænger jo fast i en konservativ og forstokket tankegang, hvis jeg ikke udnytter friheden og tager del i de eventyr, vestens unge kvinder har adgang til,” reflekterer hun.

Fuck forventningerne
Hun er klar over, at verden har høje forventninger til hende, fordi hun så tidligt i sit liv begyndte at advokere for menneskerettigheder. Men det kan verden stikke skråt op.

“Fuck forventninger,” siger hun og slutter:

“Er det ikke netop det, kvindefrigørelse handler om? At vi ikke skal ligge under for alle mulige forventninger? Nej, jeg vil bare være mig. Drikke mig fuld og leve livet uden en masse forpligtelser.”

Hvis alt går efter planen, vil Malala Yousafzai droppe ud af skolen til jul. Indtil da planlægger hun at pjække flere dage ugentligt.