300915_(ingen kreditering)

Danske medier er enige om, at tiårsdagen for en begivenhed, det af redaktionelle årsager er bedst ikke at nævne, optimalt illustreres med et fravær af tegninger.

En rundspørge foretaget af RokokoPosten i anledning af noget, viser, at en lang række danske medier absolut ikke er bange for at bringe uspecificerede tegninger, hvis blot den journalistisk og redaktionelt rigtige anledning byder sig. Det gør den imidlertid næppe.

Mænd i studie er bedre
Hos Danmarks Radio er man fuldstændig stålsat i et kompromisløst forsvar for den journalistiske integritet og retten til at bringe tegninger af hvad som helst, der bedst understøtter en given historie.

“Naturligvis har vi ingen problemer med at formidle billeder, som vores medarbejdere eksempelvis kunne risikere at blive slået ihjel for at bringe. Vores eneste redaktionelle overvejelse, som intet har med frygt at gøre, går på, om det ikke blot er spild af tid at konfrontere seeren med stridens genstand, når man i stedet kan vise nogle midaldrende mænd, der taler sammen i et smagfuldt belyst studie. Den slags bliver folk aldrig trætte af,” forklarer DR’s nyhedsredaktør Ulrik Haagerup.

EB: Tier – hvor andre tier
Også på formiddagsavisen Ekstra Bladet er man indstillet på at bringe kontroversielle tegninger når som helst, det kan forsvares redaktionelt, forklarer chefredaktør Poul Madsen.

“Når man har slået sig op på at være en billedtung avis, der er fræk som en slagterhund og aldeles frygtløs, ville det jo være dybt bizart, hvis man ikke var villig til at vise læserne provokerende billeder. Men lige netop i forhold til det emne, som vi her ikke taler om, er det faktisk langt mere modigt og udfordrende ikke at bringe tegninger, så læserne enten kan google dem eller forestille sig dem i deres egne hoveder,” siger han.

På Politiken fortæller chefredaktør Bo Lidegaard, at man til hver en tid vil vise billeder, som kan være stødende. Men dog kun efter redaktionelle kriterier, der er så komplekse og smagfuldt raffinerede, at de umuligt kan formidles på skrift eller i tale.

RokokoPosten har også talt med et dansk satiretidsskrift, der fastholder, at man virkelig gerne ville vise kontroversielle tegninger, men stadig skal vaske hår den dag.