Foto: Peter Leth, Flickr

Foto: Peter Leth, Flickr

Navneskiftet er blot et af tiltagene i en storstilet image-makeover, der skal forvandle vandreklitten til et moderne, internationalt turistmekka.

Tæt på toppen af Danmark ligger en af Europas største vandreklitter. Et ekstraordinært naturfænomen, som kunne være det helt store trækplaster for internationale turister. Men navnet, Råbjerg Mile, virker fremmedgørende på især amerikanere og københavnere, hvis eventyrtrang er præget af et stort behov for genkendelighed.

Det fortæller projektleder Tabita Søgaard, der har ansvaret for at gøre området til et af verdens førende turistevents.

“Det bliver det helt nye inden for oplevelsessand,” lover hun.

Et levende, kønnet væsen
Meningsmålinger viser, at danskerne betragter Råbjerg Mile som et middelmådigt udflugtsmål for børnefamilier, der holder af at spise madpakker i naturen. Det vil projektet, der er et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Frederikshavns Kommune, ændre på.

Tabita Søgaard fortæller, at der er afsat i alt 245 millioner kroner til at give områdets image en gennemgribende makeover:

“Når du hører ‘Råbjerg Mile’ tænker du på en bunke sand, som man næppe kan associere med andet end kedelige madpakker og campinghabit. Men Sliding Sandy er ikke bare en vandreklit. Hun er et levende, kønnet væsen. En mystisk kæmpe i konstant bevægelse, der kalder på vores engagement og stillingtagen,” siger hun.

Fortidens stemme
Da Bunken Klitplantage er fredet, kan projektet ikke ændre fysisk på området. De 245 millioner kroner skal derfor primært bruges til imageforandring. Men Naturstyrelsen har givet tilladelse til at opsætte et antal vejrresistente lydstationer på og omkring klitten. Via disse skal Sliding Sandy fortælle sin historie på mindst fem forskellige sprog.

“Stationerne gør det muligt for Sliding Sandy at tale direkte til gæsterne som en fortidens stemme, der skaber følelsesmæssige bånd og giver folk lyst til at købe de mange souvenirs og wellnessprodukter med Sliding Sandy-sand, som vi er ved at udvikle,” jubler Tabita Søgaard.

Der er afsat tre år til projektet, men man kan allerede nu følge det via en hjemmeside, hvor man også kan booke foredrag om et af Danmarks hidtil største imageprojekter.