Foto: Ft.dk

Foto: Ft.dk

Nobelprisen i kemi gik til Folketingets formand, der har sat danskheden på en formel, som involverer hundehvalpe og flæskesteg.

“Pia Kjærsgaard har taget patent på danskhed.”

Sådan lyder det ofte fra debattører, der kritiserer Folketingets formand for at tale om det at være dansk på en måde, de ikke kan lide. Nu har Kungliga Vetenskapsakademien (det kongelige svenske videnskabsakademi, red.) givet dem ret: Pia Kjærsgaard har fundet og patenteret en skudsikker formel for danskhed, som hun nu hædres for med Nobelprisen i kemi.

“Vi og den danske offentlighed er enige: Pia har taget patent på danskheden ved at sætte den på en videnskabeligt uangribelig formel, der kan kontrolleres og reproduceres præcist og uden variation,” siger akademiets præsident, Christina Moberg, der på fredag vil overrække prisen ved en stor ceremoni i Stockholm.

Hunde og flæskesteg
Moberg forklarer, hvordan formlen gør brug af særlige hundehvalps- og flæskestegsmolekyler, der kan anvendes både til landsmøder, på Christiansborg og i pressemeddelelser.

“Umiddelbart skulle man ikke tro, at sådanne banale ting kan udgøre et slagkraftigt bud på noget så modsætningsfyldt og følelsesladet som nationalt tilhørsforhold. Men selv Pias modstandere erkender, at man ikke kan komme uden om hendes formel, når man taler om det at være dansk.”

Andre forskere har testet formlen ved at se på satiretegninger og debatindlæg, hvor folketingsformanden og danskhed kædes sammen via hundehvalpe og svinekødsretter.

En smule sexistiske
Kritikere af formlen påpeger, at den også indeholder nazisme, hvilket er særdeles omstridt. Christina Moberg indrømmer da også, at denne reference fik akademiet til at tøve med at give Kjærsgaard prisen:

“Men så tænkte vi, at Knut Hamsun også havde fået Nobelprisen og blev enige om, at vi nok havde været en smule sexistiske. I ved, det er OK for en mand at flirte med nazismen; det skader ikke Norge. Men hvis en kvinde sættes i forbindelse med den slags, er det straks mistænkeligt.”

Pia Kjærsgaard planlægger at tage til Stockholm for selv at modtage prisen og har allerede sendt sit brev fra videnskabsakademiet videre til Poul Nyrup Rasmussen.